ehh ta matma...
Dominika: | | x3 − 6x | |
Dane jest wyrazenie W(x)= |
| . oblicz wartosc tego wyrazenia w punkcie |
| | x2−2 | |
x=3−
√2. Przeksztalc to wyrazenie do postaci ulamka nieskracalnego o wymiernym mianowniku.
17 paź 12:28
Handi: Po prostu podstawiasz 3−√2 za x i korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia:
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
(a−b)2−a2−2ab+b2
17 paź 12:31
Dominika : robię to 3 raz i nie wychodzi możne dogłębniejsza pomoc Panowie
17 paź 13:12
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
17 paź 13:14