| x+1 | x2−2x−3 | |||
Dane sa wyrazenia W(x)= | , W1(x)= | . wyznacz wyrazenie | ||
| x2−4 | x+2 |
| W(x) | |
i przedstaw je w postaci ulamka nieskracalnego | |
| W1(x) |
| a | d | |||||||||
= | * | ||||||||||
| b | c |
| x+1 | x+2 | |||
Więc masz | * | =... | ||
| (x−2)(x+2) | (x+1)(x−3) |
|
| ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
|
|
| |||||||
|
| a | d | |||||||||
= | * | ||||||||||
| b | c |
| x+1 | x+2 | 1 | 1 | 1 | |||||
* | = | * | = | ||||||
| (x−2)(x+2) | (x−3)(x+1) | x−2 | x−3 | (x−3)(x−2) |