matematykaszkolna.pl
Granice ciągów POMOCY maniek: Witam mam problem, ponieważ widzę ciągi pierwszy raz w zyciu i kompletnie nie wiem jak do tych zadań sie zabierać. Miałbym prośbę aby ktoś rozpisał w mniej wiecej jakiś sposób jak robi sie po kolei te przyłady albo rozwiązał je na jakieś kartce i wrzucił to na jakiegos images hacka i podał link. Bo ogólnie potrzebuje załapać schemat robienia takich zadań i później myśle ze pojdzie już z górki. A mianowicie mam policzyc granice ciągu: (wszedzie n→)
 n+1 
a) (

)2n+3
 n−1 
 5 
b)(1+

)n
 6n+2 
 n2−1 
c)(

)n2
 n2+2 
Podać przykłady kilku ciągów które posiadaja nast granice: a)g=6
 1 
b)g=

2 
 1 
c)g=

3 
I tu tez prosiłbym o dokładne rozpisanie jak to coś liczyć ( z jakiego wzoru) czy jak. Ewentualnie prosze z odpowiedziami i szerszym tłumaczeniem pisać na gadu 5632076
17 paź 12:12
maniek: PROSZĘ O POMOC NAPRAWDĘ
17 paź 13:01
maniek: pomoże ktoś
17 paź 15:09
Bogdan: Chyba przesadziłeś stwierdzając, że ciągi widzisz po raz pierwszy w życiu. Jeśli bawisz się w wyznaczanie granic ciągów, to znaczy, że szkołę średnia masz już za sobą, a tam przerabiałeś ciągi, np. ciągi arytmetyczne i geometryczne.
17 paź 15:33
maniek: tak ciągi przerabiałem ale granic ciągów juz nie i teraz jestem na studiach 1 rok i właśnie się
 5 
to pojawiło i niby wiem ze np.przy tym równaniu (1+

)2 trzeba korzystać z wzoru
 6n+2 
 1 
(1+

)n = e ale nie wiem jak to się rozpisuje na jakiej zasadzie zeby doporowadzic do
 n 
takiej postaci
17 paź 18:24
sushi_ gg6397228: zawsze mozesz zrobic tak
 1 1 
(1+

) g(n)= [(1+

) f(n) ] {g(n)f(n) }
 f(n) f(n) 
 g(n) 
i potem liczysz granice

f(n)