Granice ciągów POMOCY
maniek: Witam mam problem, ponieważ widzę ciągi pierwszy raz w zyciu i kompletnie nie wiem jak do tych
zadań sie zabierać. Miałbym prośbę aby ktoś rozpisał w mniej wiecej jakiś sposób jak robi sie
po kolei te przyłady albo rozwiązał je na jakieś kartce i wrzucił to na jakiegos images hacka
i podał link. Bo ogólnie potrzebuje załapać schemat robienia takich zadań i później myśle ze
pojdzie już z górki. A mianowicie mam policzyc granice ciągu: (wszedzie n→
∞)
Podać przykłady kilku ciągów które posiadaja nast granice:
a)g=6
I tu tez prosiłbym o dokładne rozpisanie jak to coś liczyć ( z jakiego wzoru) czy jak.
Ewentualnie prosze z odpowiedziami i szerszym tłumaczeniem pisać na gadu 5632076
17 paź 12:12
maniek: PROSZĘ O POMOC NAPRAWDĘ
17 paź 13:01
maniek: pomoże ktoś
17 paź 15:09
Bogdan:
Chyba przesadziłeś stwierdzając, że ciągi widzisz po raz pierwszy w życiu. Jeśli bawisz się
w wyznaczanie granic ciągów, to znaczy, że szkołę średnia masz już za sobą, a tam przerabiałeś
ciągi, np. ciągi arytmetyczne i geometryczne.
17 paź 15:33
maniek: tak ciągi przerabiałem ale granic ciągów juz nie i teraz jestem na studiach 1 rok i właśnie się
| | 5 | |
to pojawiło i niby wiem ze np.przy tym równaniu (1+ |
| )2 trzeba korzystać z wzoru |
| | 6n+2 | |
| | 1 | |
(1+ |
| )n = e ale nie wiem jak to się rozpisuje na jakiej zasadzie zeby doporowadzic do |
| | n | |
takiej postaci
17 paź 18:24
sushi_ gg6397228:
zawsze mozesz zrobic tak
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| ) g(n)= [(1+ |
| ) f(n) ] {g(n)f(n) } |
| | f(n) | | f(n) | |
| | g(n) | |
i potem liczysz granice |
| |
| | f(n) | |
17 paź 18:32
sushi_ gg6397228:
[... ] →e1
17 paź 18:32