matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz
Angelika:
2x+3
Dane jest wyrazenie W(x)=
, o ktorym wiadomo, ze W(1)=W(−1). wyznacz liczbe m
x−m
17 paź 12:10
R.W.16l:
skoro W(1)=W(−1) to
2+3
−2+3
=
1−m
−1−m
5
1
=
1−m
−1(1+m)
5
1
+
=0
1−m
(1+m)
teraz do wspólnego mianownika
5(1+m)
1−m
+
=0
(1−m)(1+m)
(1+m)(1−m)
U{5+4m}{1−m
2
)=0 zał. 1−m
2
≠0 i 5+4m=0
5
(m≠1 i m≠−1) i m=−
4
17 paź 12:20
R.W.16l:
bo
a
jeśli
=0
b
to a=0 i b≠0
17 paź 12:21
t:
w(1)=
5
1−m
w(−1)=
1
−1−m
5
1−m
=
1
−1−m
na krzyz i powinno wyjsc
17 paź 12:21