Zadanie z kombinatoryki
To tylko ja: W pudełku jest 5 kul żółtych, 6 kul zielonych, 7 kul czerwonych i 8 niebieskich. Z tego pudełka
wyciągamy losowo trzy kule. Ile jest możliwości, że każda wylosowana kula ma inny kolor?
Możecie mi tylko powiedzieć jak to trzeba policzyć i dlaczego tak a nie inaczej? Tak to sobie
już policzę, bo próbowałam kilka razy i mi nie wyszło:( Będę bardzo wdzięczna i z góry
dziękuję
17 paź 12:02
sushi_ gg6397228:
losujesz trzy na raz czy pojedynczo

jakie sa mozliwosci aby byly 3 kolory z 4 kolorow
17 paź 12:06
To tylko ja: Napisałam tak jak jest w zbiorku zadań. I próbowałam wszystko dodać lub pomnożyć albo każdą
kulę razy 3 no ale nic mi nie wyszło z tego. Ma wyjść 1066 możliwości a mi wychodziły jakieś
1680 albo 78 albo jeszcze inaczej.
17 paź 12:12
sushi_ gg6397228:
najpierw wypisz jakie moga byc mozliwosci kolorow
17 paź 12:14
To tylko ja: 6 kul zielonych, 5 kul żółtych, 7 kul czerwonych i 8 kul niebieskich. To zrobiłam już w
zeszycie a nawet sobie narysowałam pudełko z kulkami po czym utknęłam
17 paź 12:17
sushi_ gg6397228:
nie odpowiadsz na moje pytanie
czerwony, zielony, żółty −−> 1 możliwość
czekam na nastepne
17 paź 12:20
To tylko ja: No tak bo ja nie rozumiem tego zadania. Aha chyba wiem może być jedna możliwość wyciągnięcia np
czerwonej czy zielonej kulki tak?
17 paź 12:23
sushi_ gg6397228:
wypisuj nastepne trojki kolorow, jakie moga sie trafic ( pierwsza podałem : CZERWONY, ZIELONY,
ŻŁÓTY)
17 paź 12:25
To tylko ja: Aha załapałam. Moment. A mogę tutaj pisać?
Zielony niebieski żółty
Czerwony niebieski zielony
Niebieski żółty zielony
Czerwony żółty niebieski
Czerwony żółty zielony
Zielony czerwony zółty
Żółty czerwony zielony
O to chodzi?
17 paź 12:29
To tylko ja: Dalej będzie
Czerwony niebieski żółty
zielony niebieski czerwony
Żółty niebieski czerwony
17 paź 12:30
sushi_ gg6397228:
żółty, czerwony, zielony ==== czerwony, zielony, żółty
dlatego pytalem sie w pierwszym poscie czy losujemy na raz czy osobno, bo wtedy kolejnosc jest/
nie jest istotna
wiec wypisuj jeszcze raz
tak aby kolory nie powtarzaly sie w linijce
17 paź 12:34
To tylko ja: Ale tego jest okropnie dużo
Niebieski czerwony zielony
Żółty niebieski zielony
Żółty czerwony niebieski
Niebieski czerwony zielony
Zielony żółty czerwony
17 paź 12:34
sushi_ gg6397228:
zamiast kolorow proponuje pisac literki, aby sie nie pomieszalo
A− czerwony
B− niebieski
C− zielony
D−zółty
17 paź 12:35
To tylko ja: Chyba losujemy raz wszystko razem. A ty wiesz jak to zadanie rozwiązać? Poczekaj ja wypiszę te
kolory żeby się nie powtarzały.
17 paź 12:35
sushi_ gg6397228:
powiem, ze opcje mozesz policzyc na palcach jednej reki
17 paź 12:38
To tylko ja: ABC
ABD
ACD
BAC
BCD
BAD
CAB
CDA
CDB
DAB
DCB
CBD Tak? Starałam się żeby się nie powtarzały.
17 paź 12:41
To tylko ja: Ale ja jestem zbyt chaotyczna na to niestety. Wolałam sobie wypisać. I co dalej
17 paź 12:41
sushi_ gg6397228:
BAD=== DAB==ABD
i czy te wszystkie odpowiedzi co mi podalas mozesz policzyc na palcach jednej reki?
czy Ty grasz na pianinie ( jak ten co w reklamie mial 11 palców )

WYPISUJEMY JESZCZE RAZ
17 paź 12:44
To tylko ja: ABC, ABD, BCD, Trzy możliwości. Teraz się zgadza?
17 paź 12:49
sushi_ gg6397228:
ABC
ABD
ACD
BCD
17 paź 12:50
To tylko ja: Aha to jednak cztery możlwiości

A co mam dalej z tym robić? Policzyć ile jest B i pomnożyć
razy 3 , a później tak samo zrobić z resztą kulek, a na końcu to wszystko dodać?
17 paź 12:53
sushi_ gg6397228:
czyi juz doszlismy ile tego bedzie
zrobie pierwszy przykład, a Ty policzysz pozostale
ABC (czerwony − 7 sztuk, niebieski− 8 sztuk, zielony− 6 sztuk)
wiec stosujemy regułe mnozenia
7*8*6= 56*6=(50+6)*6= 300 +36= 336
17 paź 12:53
To tylko ja: Aha. Takie buty.
Więc tak
ABD 7*8*5= 280
ACD 7*6*5=210
BCD 8*6*5=240
Czyli teraz to wszystko trzeba dodać do siebie więc tak
336+280+210+240=1066
EKSTRA WYSZŁO

DZIĘKI WIELKIE


! A skąd wiedziałeś że to trzeba tak pogrupować? Ja bym na to
nie wpadła i bym się męczyła i męczyła.
17 paź 13:02
sushi_ gg6397228:
masz kombinacje, wiec trzeba rozpatrzec takie przypadki
jak by wazna byla kolejnosc( losowanie pojedynczo) to
ABC, ACB, BCA, BAC, CAB, CBA to kazdy wynik trzeba by bylo domnozyc na 6
i wtedy by bylo razem 24 przypadki
17 paź 13:05
To tylko ja: Dzięki wielkie

Jesteś chyba jakimś geniuszem matematycznym

Ja taką pomoc lubię,bo
przynajmniej coś myślę ama, a czasem jak się zatnę to rzucam książką i nie robię nic.
17 paź 13:08
sushi_ gg6397228:
czyli zapamietaj−− kolejnosc nieistotna==kombinacje, kolejnosc istotna ( permutacje lub
wariancje)
co poznasz na dalszych lekcjach matmy w szkole
17 paź 13:11
To tylko ja: Będę pamiętać. Niedługo będziemy mieć wariacje z tego co widzę. Jeszcze raz wielkie dzięki
17 paź 13:24