Nierownosc
Dead:
Juz zglupialem do tego stopnia ze nie potrafie takiego prostego przykladu rozwiazac prosze
pomozcie

Nie chodzi mi juz o samo rozwiazanie tylko o jakies naprowadzenie bo 5h nauki
innego dziadostwa doprowadzilo mnie do zaniku mozgu az wstyd prosic i pomoc z czyms takim..
ale nie mam wyjscia..
17 paź 11:51
nicniewiedzacy: ze mną podobnie, zakuwam cały czas polski i tylko polski − bo na humanie jestem.. a tu wiersz,
tu jakas ksiazka, tu podrecznik, zeszyt, wlasne notatki − i sie wszystko wali do kupy. lacze
sie z toba w bolu..
17 paź 11:54
sushi_ gg6397228:
| | W(x) | |
jak masz ułamek |
| <0 ⇔ W(x)* V(x) <0 |
| | V(x) | |
wiec szukasz miejsc zerowych, robisz parabole i zawsze miejsca zerowe dla wielomianu V(x) sĄ
"OTWARTE" NA OSI nie zaleznie jaka bedzie nierownosc ≤, ≥, < ,>
17 paź 11:56
Dead: (x+3)(x−2)<0
X
2−2x+3x−6<0
x
2+x−6<0
Δ=25
pierΔ=5
x1=−3
x2=2
17 paź 12:14
sushi_ gg6397228:

miales rozwiazac nierownosc, wiec po co tutaj wrzucasz wspolrzedne wierzcholka
(x+3)(x−2) <0
x= −3 lub x= 2
x∊(−3, 2) i koniec zadania
17 paź 12:18
Dead: nie no to ja juz wiem wiem ocb i jak dalej rozwiazac tylko nie wiedzialem ze trzeba tak
wymnazac na poczatku reszta to luuz a wspol wierz. to tak oo policzylem sobie i jeszcze mam
takie pytanko czy zawsze jezeli mamy nierownosc w postaci ulamka trzba wymnazac licznik z
mianownikiem? np jezeli mamy taki przypadek jak:
| x−1 | |
| <=0 x≠−4, x≠−3 |
| (x+4)(x+3) | |
to nie wystarczy w takim przypadku mianownika porwnac do 0 ?
17 paź 12:31
sushi_ gg6397228:
jak masz policzyc dziedzine to mianownik ≠0
w pierwszym poscie napisalem wielomiany W(x) i V(x)
wiec bedzie
... ⇔(x−1)*(x+4)*(x+3) ≤0 szukasz miejsc zerowych i robisz "falę"
17 paź 12:37