nalepek:
a)
największa wartość funkcji ma być ujemna, czyli ramiona paraboli skierowane w dół, wtedy
wierzchołek jest największą wartością,
ale, że to liczba ujemna musi być, więc leży pod osią x
założenia:
p-3<0
Δ<0
p<3
Δ=4+4(p-3)=4+4p-12=4p-8
4p-8<0
p<2
z tego wychodzi, że p<2
b)
założenia:
Δ>0 <-muszą być 2 miejsca zerowe, bo parabola przechodzi przez oś x
p-3>0 <-ramiona paraboli w gorę
q<-2 <-punkt wierchołka zgodny z założeniem zadania
no i robimy
Δ=4p-8 >0
p>2
p>3
q=
-Δ/
4a
q=
-4p+8/
4p-12
q=
-p+2/
p-3 < -2
-p+2/
p-3 +2<0
-p+2+2p-6/
p-3<0
(p-4)(p-3)<0
p∈(3;4)
rozw:
p∈(3;4)
chyba, o ile sięgdzies nie walnałem