wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian w(v)
fak: w(x) = x
4−2x
3+3x
2−2x+11
przez v(x)=x
2−4
reszta wynosci ?

v(x) = (x−2)
2 ,ale co dalej?
dzieki
17 paź 11:02
sushi_ gg6397228:
trzeba podzielic pisemnie
W(x): V(x)
17 paź 11:10
17 paź 11:13
fak: oj sory.chodziło mi o (x−2)(x+2)
17 paź 11:25
sushi_ gg6397228:
dzielisz pisemnie, chyba to potrafisz
17 paź 11:27
17 paź 11:28
fak: wiec
reszta wyszła −10+39,mozesz mi powiedziec czy dobrze to jest ?
17 paź 11:30
sushi_ gg6397228:
RESZTA MUSI BYC ax+b , dzielimy dalej
17 paź 11:35