Ile kilogramów wody ?
Anarion: Ile kilogramów wody należy dodać do 300 kilogramów roztworu cukru o stężeniu 16%, aby otrzymać
roztwór o stężeniu 15 ?
17 paź 09:51
sushi_ gg6397228:
wzor na stezenie procentowe znasz
17 paź 10:37
Anarion: znam
17 paź 10:38
sushi_ gg6397228:
to go zapisz i wyliczysz ile wynosi masa cukru
17 paź 10:40
Anarion: próbowałam tak ale mi nie wychodzi , chyba robię błędy w obliczeniach , ale nie wiem .Dlatego
chciałam aby ktoś mi to rozwiązał bo bym zobaczyła gdzie robię błąd.
17 paź 10:42
sushi_ gg6397228:
bede sprawdzał, najpierw zapisz wzor na literkach
17 paź 10:43
Anarion: Cp =ms/mp * 100%
17 paź 10:45
Anarion: mr= 300
Cp=16 %
17 paź 10:46
sushi_ gg6397228:
podstawiamy
c
p=16%
m
r= 300
m
s=...
17 paź 10:47
Anarion: 300 *0,16 *100 =4800
17 paź 10:49
Anarion: i na tym się zacinam i dalej nie wiem co robic
17 paź 10:50
sushi_ gg6397228:
to oszukujesz
300*16%= 100% * ms
17 paź 10:51
sushi_ gg6397228:
obcinamy % po obu stronach
300*16=100ms
obcinany 00
3*16= ms
17 paź 10:51
Anarion: ale ja to głównie mam problem z drugą cześcią zadania , jak obliczyć roztwór o stężeniu 15%
17 paź 10:56
Bogdan:

Zadanie o roztworach pojawiało się na forum wiele razy tyle samo razy pokazywany był sposób
jego rozwiązania. Niepotrzebna jest tu znajomość wzoru na stężenie procentowe.
Wystarczy rozwiązać proste równanie: 0*x + 16*300 = 15*(x + 300) / : 15
16*20 = x + 300 ⇒ x = 20
17 paź 10:56
sushi_ gg6397228:
po prostu robisz bład przy obliczeniach procentowych
jak mamy np 20% to zawsze mozna sobie tak to zapisac
| 20 | | ms | |
| = |
| i juz nie bedzie problemu z "PROCENTAMI" |
| 100 | | mr | |
17 paź 10:57
sushi_ gg6397228:
jak wyliczysz m
s= 48
to podstawiamy do wzoru
i wyliczasz z tego "x"
jak by bylo ile dosypano substancji aby bylo 20%
17 paź 11:01
Anarion: Dzięki stokrotne

Jestem dopiero tu pierwszy raz i jeszcze sie z tą stroną dobrze nie obeznałam

Ale jeszcze raz dzięki za pomoc

Bo mi głównie chodzi o zrozumienie zadań a nie na gotowej odp .
17 paź 11:02
sushi_ gg6397228:
wiec dla wprawy mozesz policzyc to drugie zadanie, przygotowane przeze mnie oraz zabrac sie za
tamto trudniejsze, co umiescilas na forum
17 paź 11:07
Anarion: dzięki

Poradziłam sobie z tamtym zadaniem co wstawiłam i wyszło mi 50
17 paź 11:26