wykaż okresowość funkcji
matfak: Udowodnij ,że jeżeli funkcja f : R →R spełnia dla każdej liczby rzeczywistej x nierówność
f(x+3)≤f(x)+3 i f(x+2)≥f(x)+2 , to funkcja g(x)=f(x) − x jest okresowa
17 paź 00:14
Vax: Zapiszmy te warunki tak:
(1) f(x+3) ≤ f(x) + 3
(2) f(x+2) ≥ f(x) + 2
Zauważmy teraz, że korzystając z (1) nierówności dostajemy:
f(x+6) = f(x+3+3) ≤ f(x+3)+3 ≤ f(x)+6
Ale teraz korzystając z 2 nierówności dostajemy:
f(x+6) = f(x+4+2) ≥ f(x+4)+2 = f(x+2+2)+2 ≥ f(x+2)+4 ≥ f(x) + 6
Czyli:
f(x)+6 ≤ f(x+6) ≤ f(x)+6
Skąd:
f(x)+6 = f(x+6) ⇔ f(x) = f(x+6)−6 /−x ⇔ f(x)−x = f(x+6)−(x+6) ⇔ g(x) = g(x+6)
Więc g(x) jest funkcją okresową o okresie równym 6, cnd.
23 wrz 21:16
ksenia: Wykaż ,że jeżeli funkcja f : R →R spełnia dla każdej liczby rzeczywistej x warunek f(x−a)
+f(x) +f(x+a)=0, gdzie a≠0 to jest okresowa
3 cze 14:12