zadanie
ja: (7−2√3)2?
a.37
b.61
c.61−14√3
d.61−28√3
wiem ze trzeba zastosowac wzor skroconego mnozenia jednak prosilabym o rozwiazanie krok po
kroku bo w ogole nie znam sie na potegowaniu pierwiastkow:(
17 paź 00:03
Bogdan:
Tu nie ma krok po kroku, trzeba − jak wiesz, zastosować wzór skróconego mnożenia.
Pokaz najpierw swoje rozwiązanie, sprawdzę.
Podpowiedź: (n√ coś )n = coś
17 paź 00:40
ja: rozwiazalam to tak:
72−2*7*2√3 + 2√32= 49−14*2√3+12=61−28√3
tylko chcialam sie spytac czy jak podnosze do kwadratu 2√3 to oddzielnie podnosze 2 i √3 i
wychodzi mi 4*3?
17 paź 01:05
Bogdan:
Wzór skróconego mnożenia mówi tak: (A + B)2 = A2 + 2AB + B2
Jeśli A = 7, B = 2√3, to: A2 = 49, 2AB = 28√3, B2 = 12
17 paź 01:14
ja: czyli dobrze;>
17 paź 01:25