asdf: Iloczyn dziewieciu kolejnych poczatkowych wyrazow pewnego ciagu geometrycznego wynosi
512. Oblicz piaty wyraz tego ciagu.
4 sty 15:42
anmario:
a1 - pierwszy wyraz ciągu, q jego iloraz, an=a1qn-1- n-ty wyraz tego ciągu
a1*a2*.....*a8*a9=512, itd
a19*q1+2+....+7+8=512
a19*q36=512
Jak widać na załączonym istnieje nieskończenie wiele takich ciągów
4 sty 16:09
Basia:
i dalej
(a1*q4)9 =512
(a5)9 =512= 29
a5 = 2
5 sty 04:25
Basia:
co oczywiście nie zmienia faktu, że może być nieskończenie wiele takich ciągów
5 sty 04:32