granica ciagu
kszaq: Witam mam problem z zadaniem: Oblicz granice ciągów o podanych wyrazach ogólnych:
(n
5−3n
2+178n−5)
Oblicz granicę ciągów :
16 paź 22:19
Jack:
Zakładam że ta granica dotyczy x→∞
a) wyciągnij 9n z licznika i mianownika.
b) porozpisuj silnie i poskracaj je
c) d) skorzystaj z limn→∞ (1−1n)n=e−1, limn→∞ (1+1n)n=e
16 paź 22:47
kszaq: tak x→
∞ ale ogólnie nie rozumiem tego a) jak to zrobić mógłbyś to rozpisać

byłbym bardzo
wdzięczny
16 paź 22:49
Jack:
| | 9n | | 2 | |
32n=9n, |
| się skraca, a |
| i ten z mianownika uciekają do 0. |
| | 9n | | 9n | |
16 paź 22:52