matma
andre: mam takie zadanko
Adrian potrzebuje 24h na uporządkowanie ogrodu. Sebastian potrzebuje aż 40h na uporządkowanie
tego samego ogrodu. Ile godzin zajmie im uporządkowanie tego ogrodu, gdy będą pracowali razem?
no i pomyślałem, że mogę to zrobić tak: 24h+40h=64h i teraz 64h:2=32
i nie wiem teraz czy 32 jest odpowiedzią czy powinienem to jeszcze podzielić na 2
16 paź 21:20
Godzio: Ja zawsze staram sobie to dopasować do szybkości
Adrian potrzebuje 24 h na jeden ogród czyli jego szybkość to:
analogicznie szybkość sebastiana:
będą pracować razem więc:
x = 15 h
16 paź 21:26