oblicz granicę ciągu
bea: an= n−√n2+2n
16 paź 20:51
sushi_ gg6397228:
domnoz licznik i mianownik na
n+√n2+2n
w liczniku bedziesz miec wzory skroconego mnozenia
16 paź 20:53
Godzio:
| | n2 − n2 − 2n | |
an = n − √n2 + 2n = |
| = U{−2n}{n + √n2 + 2n |
| | n + √n2 + 2n | |
| | −2 | |
limn−>∞ U{−2n}{n + √n2 + 2n = limn−>∞ U{−2}{1 + √1 + 2n = |
| = −1 |
| | 2 | |
16 paź 20:54
bea: ok, dzięks
16 paź 20:55
Godzio:
| | −2n | | −2 | |
limnn−>∞ |
| = limnn−>∞ |
| = −1 |
| | n + √n2 + 2n | | 1 + √1 + 2n | |
16 paź 20:55