3 zadanka
felek55: Witam! Mam problem z 3−ema zadaniami.
1. Jeżeli miejscem zerowym funkcji f(x)=x2+c jest 2, to zbiorem wartości funkcji f jest
przedział?
a) <−4,+∞)
b) <−2,+∞)
c) <2,+∞)
d) <4,+∞)
Mi się wydaje, że przedział to <0,+∞>, no ale takiej odpowiedzi nie ma...
Z Δ można wyliczyć c, ale to też mało daje.
2. Zbiorem wartości funkcji f(x)=4x2+8x+c jest przedział <0,+∞). Zatem współczynnik c należy
do zbioru?
a) A=(−∞,0)
b) B={0}
c) C=<0,4>
d) D=<4,+∞)
Tutaj już zupełnie nie wiem...
3. Wykres funkcji g(x)=x2−100 ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu?
a) y=100
b) x=100
c) y=100x
d) y=−100x
"q" wierzchołka wynosi (−100), więc x=−100. No, a takiej odpowiedzi nie ma.
Ktoś pomoże?
16 paź 20:03
sushi_ gg6397228:
1. f(2)=0 wylicz "c"
2. q=0 ( wspolrzedna wierzcholka "yw")
3 y=(x−10)(x+10) ile wynosi wierzcholek (p,q)
16 paź 20:06
sushi_ gg6397228:
3. i jaka prosta musi byc aby byl jeden punkt wspolny ( jezeli nie bedzie y=yw)
16 paź 20:10
felek55: 1 i 2 wyszły. Dzięki

Ale 3 coś nie bardzo.
Wyliczyłem p i q
p=0/2
q=−100
Więc cały czas wychodzi, że prosta powinna przechodzić przez wierzchołek, czyli x=−100.
16 paź 20:17
felek55: No jeśli nie x=−100, to nie wiem...
Odpowiedzi podają x=100, ale skąd to, to nie wiem.
16 paź 20:18
sushi_ gg6397228:
wiem o tym, sprawdz pozostale proste (dlatego napisalem powyzszy post) zrob ich rysunek
16 paź 20:19
sushi_ gg6397228:
q=−100 ===== yw czyli y=−100 wiec to nie moze byc
16 paź 20:20
felek55: No, tak teraz na rysunku wszystko widać. Wielkie dzięki za pomoc!
16 paź 20:23