moduly
slayer-66669999: 2|x+3|+|x|*|1−x|=4
nie mam pojecia co z tym zrobic:<
16 paź 19:49
Amaz:
jak tak patrze na to gołym okiem, to to chyba nie ma rozwiązań
16 paź 20:02
Amaz:
Ciekawym rozwiązaniem jest rozwiązanie graficzne. Tzn:
2|x+3|+|x|*|1−x|=4
|x|*|1−x| = −2|x+3|+4
Niech f(x) = |x|*|1−x|, g(x) = −2|x+3|+4
Jak narysujesz wykresy funkcji f i g, to zobaczysz, że w żadnym punkcie te wykresy się nie
przecinają, czyli nie ma rozwiązań. Najlepiej jakbyś narysował obie funkcje na tym samym
układzie współrzędnych i różnymi kolorami, wtedy będzie ładnie wszystko widać.
16 paź 20:30
slayer-66669999: Dzieki za odpowiedzi!
16 paź 21:33