matematykaszkolna.pl
ola: co jest większe 1. kQ/a2 czy 2kQ/9a2 2. kQ/a2 czy 2kQ/a2 3. kQ/9a2 czy 2kQ/a2 proszę o pomoc
16 paź 19:40
Bogdan: Co to jest? Co znaczy Q, k ? Podaj treść zadania. Czy oczekujesz, że ktoś będzie odgadywał, co masz na myśli?
16 paź 22:12
mila:
kQ 2kQ 

>

a2 9a2 
 2 
to jest całość to tylko

z całości
 9 
kQ kQ 

< 2*

a2 a2 
widzisz 2 razy większe spróbuj 3 przykład jutro tu zagladnę emotka
16 paź 23:18
Jack: a może to zależy jeszce od znaku k i Bogdan ma rację?
16 paź 23:30
Gustlik: To mi wygląda na zadanie z fizyki − z elektrostatyki. Tam jest wzór na natężenie pola elektrycznego:
 kQ N*m2 
E=

, k=9*109

← stała
 r2 C2 
gdzie: Q − ładunek wytwarzający pole − źródło pola r − odległość od tego ładunku Czyli w zasadzie będzie tak, jak napisała mila, bo k jest dodatnie, a jeżeli źródłem pola jest ładunek ujemny o tej samer wartości bezwzględnej, to wektor pola zmieni tylko zwrot, wartość natężenia będzie taka sama.
17 paź 00:21
Bogdan: Witaj Gustliku. Zgodzisz się ze stwierdzeniem, ze osoba podająca zadanie powinna określić, wyjaśnić oznaczenia użyte w swoim pytaniu? Można się oczywiście domyśleć, o czym pisze autor wpisu, opowiadam się jednak za wyraźnym i jednoznacznym opisem treści zadania. Jeśli pada pytanie do wpisującego zadanie: "co to jest?", to jest to sygnał skierowany do wpisującego zadanie o niedopełnieniu wymogu pełnego przedstawienia treści zadania.
17 paź 00:34
Gustlik: Ja wiem o tym ale tylko napisałem, ze wygląda mi to na zadanie z fizyki. Oczywiście osoba pisząca zadanie powinna sformułować je precyzyjnie, wtedy wiadomo dokładnie, o co chodzi. Pozdrawiam.
17 paź 01:16