Procenty
Aneta: Kwotę 12 000 zł podzielono na dwie części. Jedną część wpłacono do banku A na lokatę roczną
oprocentowaną 3% w skali roku. drugą część wpłacono do banku B na lokatę roczną z oproc. 3,5%
w skali roku. W obu bankach od dopisanych odsetek został pobrany podatek w wysokości 20%. Jaką
kwotę wpłacono do banku A, jeśli po roku z obu banków łącznie odebrano 12 300zł?
16 paź 19:13
sushi_ gg6397228:
x− pierwsza kwota
12 000 − x druga kwota
x*3% * 0,8 + (12 000 −x) * 3,5% * 0,8 = 12 300
16 paź 19:16
Aneta: dzieki wielkie kompletnie nie moge tego podstawić
16 paź 19:19
sushi_ gg6397228:
procenty zamien na ulamki zwykle, pozbadz sie mianownika
dlatego mnozymy 0,8 bo zostalo tylko 80% kwoty odsetek po zabraniu 20% przez "Belkę"
16 paź 19:22
Aneta: coś nie wychodzi
x*0,03*0,8+ (12000−x) * 0,035*0,8= 12300
0,024x + (12000−x) * 0,028=12300
0,024x + 336− 0,028x=12300
−0,004x= 11964/:(0,004)
x=− 2991000
a i skąd te 0,8
16 paź 19:32
sushi_ gg6397228:
x*3% * 0,8 + (12 000 −x) * 3,5% * 0,8 = 300
tak powinno byc nie doczytalem ze to kasa razem z odsetkami
x*3% * 0,8 + (12 000 −x) * 3,5% * 0,8 = 300 / *100
3x*0,8 + (12000 −x)*3,5 *0,8 = 300 00 / * 10
3x*8 + (12000 −x)*3,5 *8 = 300 000 / *2
6*x*8 + (12 000 −x) *7 *8 = 600 000
48x + 12 000 * 56 −56x =600 000
72 000 = 8x
x= ...
16 paź 19:36
Aneta: dziękuje bardzo a mógłbyś zajrzeć do poprzedniego, podałeś mi wzór ale jakoś mi nie wyszło
16 paź 19:40
ReMi™: wychodzi

x=9000
12000−9000=3000
9000*3%=270
270*80%=216
9000+216=9216
3000*3.5%=105
105*80%=84
3000+84=3084
9216+3084=12300
5 paź 19:24