Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
ASIA: Wyznaczyć funkcję odwrotną:
| | −1 | |
y=e |
| to jest potęga |
| | arccos2x | |
16 paź 19:01
Bogdan:
a) y = arctg
√ 1 − (1/x)
| | 1 | | 1 | |
√ 1 − (1/x) = tgy /2 ⇒ 1 − |
| = tg2y ⇒ |
| = 1 − tg2y |
| | x | | x | |
| | 1 | |
Funkcja odwrotna f−1(x) = |
| przy odpowiednich założeniach. |
| | 1 − tg2x | |
| | ex | |
b) y = arcsin |
| |
| | √ 1 + e2x | |
| | ex | | e2x | |
|
| = siny /2 ⇒ |
| = sin2y |
| | √ 1 + e2x | | 1 + e2x | |
e
2x = sin
2y + e
2xsin
2y ⇒ e
2x(1 − sin
2y) = sin
2y
e
2xcos
2y = sin
2y / : cos
2y ⇒ e
2x = tg
2y
| | 1 | |
2x = ln tg2y ⇒ x = |
| lntg2y ⇒ x = ln tgy |
| | 2 | |
Funkcja odwrotna f
−1(x) = ln tgx przy odpowiednich założeniach
c) proszę spróbować samodzielnie i potem proszę podać swoje rozwiązanie.
16 paź 22:52
ASIA: nie ma pojęcia jak znalezc funkcję odwrotną do 3 przykładu. Wiem tylko,że e to liczba Eulera,
ale co ona oznacza− nie mam pojęcia

Bardzo proszę o pomoc
17 paź 19:38
ASIA: i dziękuje za rozwiązanie powyżej
17 paź 19:38
17 paź 19:43
Bogdan:
y = ef(x) ⇒ f(x) = lny
17 paź 19:49