nierówności z wart. brzwzględną
nadia: Wyznacz takie zbiory
A= { x: |x−1| + |2x−5| <9}
| | 3x−1 | |
B = {x: log2 |
| ≤1} |
| | x−2 | |
jak rozwiązać takie zadanie?
16 paź 18:51
nadia: wiem, że odpowiedź ma wyjść A=(−1, 3) B= <−3. 13)
B to dla mnie w ogole czarna magia
A próbowalam w ten sposób,że
|x−1| + 2|x− 52| < 9
i wtedy rozpisać na 3 mozliwości dla x<1
dla 1≤x<2,5
dla x≥2,5
ale wyszla mi odp. x∊ <1.5)...
16 paź 18:55
Grześ: w A zbiorze skorzystaj z rozwiązań przedziałami
w B zbiorze podpowiem Ci, że wystarczy 1 zapisać jako logarytm i porównać liczby
logarytmowane....
16 paź 18:56
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenie to zobacze gdzie robisz bład
16 paź 18:56
nadia: dobra, znalazłam że w 1 przedziale x<1 jest < −1, 1), w drugim wychodzi caly przedzial, a w
trzecim:
dla x≥2,5
x−1 + 2x −5< 9
3x−6 <9
3x <15
x <5
16 paź 19:07
sushi_ gg6397228:
w ksiazce jest bład
podstaw pod x=5 i zobacz
5−1 + 2*5− 5 = 4+ 5= 9
16 paź 19:11
nadia: no tak, dzięki

a co z tym logarytmem?
bo log
a a=1, czyli
| | 3x−1 | |
log2 |
| ≤ log2 2, czyli |
| | x−2 | |
3x−1 ≤ 2x− 4, x≠2,
tak czy jakos inaczej?
16 paź 19:16
sushi_ gg6397228:
| 3x−1 | |
| − 2≤0 wspolny ułamek ... |
| x−2 | |
16 paź 19:19