Ola: 1. Zbiór <0; +
∞) \ {1} jest dziedziną funkcji:
A. y=1/ √x + 1/ x-1 B. y=│1/ x-1│ C. y= 1/ x-1 +√x D. y=√x²/ x-1 (tutaj
wszystko pod pierwiastkiem)
2. Wykres funkcji y= -√a/ -x²-1 (tutaj również wszystko pod pierwiastkiem) przechodzi
przez punkt A=(-1,-2) dla:
A. a= -4 B. a= -8 C. a= 4 D. a =8
3. Funkcja f przyporządkowuje liczbie x wierzchołków wielokąta wypukłego liczbę jego
przekątnych.
a) określ dziedzinę funkcji f
b) podaj wzór funkcji f
c) sporządź wykres funkcji f dla argumentów mniejszych od 8
Proszę o pomoc


BŁAGAM

4 sty 15:01
Basia: 1C bo x-1#0 czyli x#1 i pod pierw. czyli x≥0 co daje <0;+∞)\{1}
2.
x=-1
-x2-1=-(-1)2 -1 = -2
√a/-2 =-2 ⇔ a/(-2) =4 ⇔ a= -8
3. D={x∈N: x≥3}
f(x) = x(x-3)/2
4 sty 23:55
Basia:
oj błąd;
nie zauważyłam - przed pierwiastkiem
-√a/-2=-2
√a/-2=2
a/-2=4
a= -8
5 sty 04:48
Ola: Wielkie dzięki!

5 sty 21:42
Ola: Mam jeszcze jedno pytanie, co oznacza symbol "#" ?
5 sty 21:47
adm: Ola, Basi się źle napisało, miało być ≠, nie czepiaj się tylko bądź wdzięczna za pomoc!
5 sty 22:29
J.W.: 
a mi pomoże ktoś. nie rozumiem tych funkcji a dostałam takie zadanie na jutro, że
nigdy go chyba nie zrobie. prosze. pomóżcie mi. J.W.
5 sty 22:31
Ola: tak się domyślałam, ale wolałam zapytać

a i jestem bardzo wdzięczna
6 sty 10:19