oprocentowania
Aneta: Połowę z 6000zł złożono na lokatę roczną w banku A, a drugą połowę w banku B. Odsetki uzyskane
po roku w banku B były o 45 zł wyższe niż odsetki w banku A. O ile punktów procentowych
oprocentwanie lokaty w banku B było wyższe od oproc. lokaty w banku A?
16 paź 18:42
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor na odsetki
16 paź 18:47
Aneta: Wn = wo(1+ p100%)2 wn kwota końcowa Wo kwota wpłacona na początku p oproc. n
naliczenie odsetek czas
16 paź 18:57
sushi_ gg6397228:
odsetki==Kapitał * oprocentowanie ( w zadaniu mamy 1 rok)
16 paź 19:00
sushi_ gg6397228:
odsetki B − odsetki A= 45
3000* (r+x) − 3000*(r)= 45 / 3000
(r+x) − r = 0.015
(r+x)− r = 1,5%
x= 1,5%
16 paź 19:48
sushi_ gg6397228:
czyli mamy 1,5 punkta procentowego
16 paź 19:49
Aneta: dziękuje bardzo bardzo
16 paź 19:51
Aneta: tylko oznaczenia jeszcze
16 paź 19:53
Aneta: już wiem wielkie dzięki
16 paź 19:55
hgjhgj: ≥V≤∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞π≈≠ℙ♥
4 paź 17:33