,
mati2321: funkcja y=−(27x+81)2 największa wartośc przyjmuje dla argumentu
parabola będzie w ramionami do dołu, więc największa wartośc będzie na wierzchołku
p=−81
a w odp. mam x=−3
16 paź 18:27
sushi_ gg6397228:
bo wzor jest a(x−p)2 a u Ciebie tak nie ma
16 paź 18:29
mati2321: ale jeśli p = −81 no to będzie +
16 paź 18:31
sushi_ gg6397228:
u mnie stoi 1 przy "X' u Ciebie "27" wiec tak nie mozesz sobie pisac
16 paź 18:33
mati2321: no więc jak to obliczyć?
16 paź 19:40
mati2321: wyciągnąć 27 przed nawias?
16 paź 19:44
mati2321: aa to juz mam odpowiedz
16 paź 19:44
sushi_ gg6397228:
−[27(x+3)]2 = − 272* (x+3)2
16 paź 19:51