.
mati2321: Wskaż wzór funkcji, która jest rosnaca w przedziale (−∞,4> i malejąca w przedziale <4,+∞)
A y=−x2 + 4
B y= −x2 − 8x + 4
C y = −x2−4x+4
D y= − x2+8x+4
16 paź 17:43
sushi_ gg6397228:

znajdz miejsce zerowe, ma byc tylko jedno =4
lub wspolrzedna "x' wierzcholka rowna 4
16 paź 17:51
mati2321: czyli co, muszę albo w każdym obliczyć deltę, albo podstawić 4 tak?
16 paź 17:53
sushi_ gg6397228:
policzyc xw=4 (rysunek po prawej stronie)
lub x0=4 rysunek u góry
16 paź 17:56
mati2321: a jak mam to policzyć?
16 paź 18:01
sushi_ gg6397228:
napisalem to juz wczesniej
delta =0 i x
0= 4
jaki jest wzor na wspolrzedna wierzcholka x
w
16 paź 18:04
sushi_ gg6397228:
albo zrob postac kanoniczna
y=a(x−4)2 + dowolne
16 paź 18:06
mati2321: xw?
nie wiem ja znam tylko na p i q
16 paź 18:09
sushi_ gg6397228: to "p"
16 paź 18:11
mati2321: sushi gg6397228:
albo zrob postac kanoniczna
y=a(x−4)2 + dowolne
no i co?
nadal nie wiem która odpowiedz
16 paź 18:12
sushi_ gg6397228:
sprawdz ktora funkcja ma p=4 , wtedy bedzie rosnaca na przedziale (− nieskonczonosc; 4>
16 paź 18:16
sushi_ gg6397228:
tak dlugo sprawdzasz, juz golym okiem widac ze dwie odpowiedzi wypadaja
16 paź 18:27
Wariat: γ=sin x w przedziale<π;2π>
19 paź 20:28