Dj Kichawa: W kuli o promieniu r umieszczono stożek w ten sposób ze wierzchołek stożka jest w środku
kuli a podstawa stożka jest jej przekrojem wyznacz wysokość stożka o największej
objętości
4 sty 15:00
Dj Kichawa: ludziska wezcie mi powiedzcie jak mam to uzaleznic
4 sty 19:25
Eta: Pochodne znasz?
4 sty 19:37
Dj Kichawa: nie troche znam
4 sty 19:41
Dj Kichawa: raczej tak troche znam
4 sty 19:41
Eta:
Myślę ,że tak!
r --- promień kuli R-- promień podst st. h --- wys. st.
l --- tworzaca st. gdzie l = r
z tw. Pitagorasa obliczmy h
2 +R
2 = l
2
to R
2= r
2 - h
2
V(h) = (1/3) *π(r
2 - h
2) *h gdzie r--- stała, bo dana
oblicz V
'(h) = 0 i wylicz h dasz już radę ?
jak cos to pisz

powodzenia
4 sty 19:42
Eta: To raczej ? czy znasz?
policze CI V'(h)
V'(h)= - 3h2 +πr2/3 =0 <=> h2 = πr2/3 to
h= (1/3)*r√3π
4 sty 19:46
Eta:
Masz odp do tego zad? bo chyba taka ma być ? Napisz mi
4 sty 19:47
Dj Kichawa: przykro mi ale nie mam odpowiedzi. Dostałem 10 takich przykrych zadań i muszę je na jutro
mieć a mózg mi przez święta wysiadł
4 sty 19:49
Eta:
No ale dobra jest ta odp

( to banał
4 sty 19:52
Dj Kichawa: prawdopodobnie tak ale ja jestem trochę ospały

ale zaraz dojdę jk to tu jest zrobione
4 sty 20:11
Dj Kichawa: a nie miało tam być
V(h)=(1/3)*π(r
2-h
2)
2*h






?
4 sty 20:16
Eta: Nie! bo już wstawiasz za R2 a R2 = r2 - h2
czyli juz nie podnosisz do kwadratu
4 sty 20:22
Dj Kichawa: ok moja wina ale już czaje dzieks
4 sty 20:24