Matematyczno-geograficzne
Ela: Oblicz, ile czasu potrzebuje światło, by dotrzeć ze Słońca do powierzchni Ziemi.
16 paź 17:35
sushi_ gg6397228:
jak jest odlegosc Ziemii od Słońca
jak jest predkośc swiatla
16 paź 17:37
Ela: t= 150 000 000 km/ 300 000 000 m/s = ?
Muszę zamienić km na metry prawda?
16 paź 17:41
Ela: Wtedy
t= 150000000000/300000000 = 1500/3=500 sekund ?
16 paź 17:43
sushi_ gg6397228:
predkosc=300 000 km/s
16 paź 17:44
sushi_ gg6397228:
wiec t=500sekund= ... minut i ... sekund
16 paź 17:46
Ela: Czyli dobrze mi wyszło. Dzięki wielkie za pomoc

.
16 paź 17:48