Jak to wyliczyc
maniek: Funkcja f określona jest wzorem: f(x)+ mx2+ 4x+ 1
Wyznacz te wartosci liczby m . dla ktorych wierzcholek paraboli, bedacej wykresem funkcji f,
lezy na prostej y= −x −5
16 paź 17:16
sushi_ gg6397228:
wzory na wspolrzedne wierzcholka znasz
16 paź 17:18
sushi_ gg6397228:
to bedziesz miec
yw= −xw −5 w zaleznosci od parametru "m"
16 paź 17:19
maniek: no wlasnie nie znam, moglbys mi to troche jasniej opisac
16 paź 17:26
16 paź 17:27
maniek: no mam te wzory na wspolrzedne ale jak to dalej zastosowac ?
16 paź 17:38
sushi_ gg6397228:
to podstaw to do wzoru ktory podalem o 17.19
16 paź 17:39
maniek: | | −b | |
ok ale jaka liczbe mam wstawic za "a" ? we wzorze xw= |
| ? |
| | 2a | |
16 paź 17:44
maniek: jak mam to podstawic?
16 paź 17:55
sushi_ gg6397228:
f(x)=ax
2 +bx+c
ile u Ciebie wynosi "a", "b", "c"
16 paź 17:57
maniek: b=4 c=1 ale z tym a jest problem co mam m podstawic czy jak ?
16 paź 17:59
sushi_ gg6397228:
a=m
a jak inaczej wydzie rownosc z parametrem "m"
16 paź 18:02
maniek: nie wiem czy dobrze wyliczylem, delta ma byc: 16−4m ?
16 paź 18:25
sushi_ gg6397228:
Δ=16−4m to az 20 minut to liczyłeś
16 paź 18:28
maniek: nie, kolacje jadlem jeszcze
16 paź 18:30
maniek: Podstawilem to ale nie dam rady rozwiązac tego rownania
16 paź 18:38
sushi_ gg6397228:
zapisz je tutaj
16 paź 18:41
16 paź 18:46
sushi_ gg6397228:
m≠0 i mnozymy obustronnie przez 4m
16 paź 18:49
sushi_ gg6397228:
ale mozna najpierw poskracac ułamki
| −16 +4m | | −16 | | 4m | |
| = |
| + |
| =... |
| 4m | | 4m | | m | |
16 paź 18:50
maniek: | | 4 | |
ile wyjdzie w tym |
| przy mnozeniu przez 4m ? |
| | −2m | |
16 paź 18:52
sushi_ gg6397228:
daj sobie spokoj z mnozeniem, najpierw trzeba poskracac, napisalem to post powyzej
16 paź 18:55
maniek: To bedzie :
16 paź 18:58
maniek: Napisz mi to rozwiazanie bo tu bedziemy do 22 siedziec
16 paź 19:02
sushi_ gg6397228:
trudno, to sie nauczyc przynajmniej skracac ułamki
16 paź 19:05
maniek: to co zle skrucilem ?
16 paź 19:07
16 paź 19:09
16 paź 19:14
16 paź 19:17
maniek: Nie kurde ja juz sie pogobilem, wez to napisz po koleii bo tego nie ogarne
16 paź 19:19
sushi_ gg6397228:
| −16 | | 4m | | −4 | |
| + |
| = |
| −5 |
| 4m | | 4m | | 2m | |
16 paź 19:25
maniek: Ok dzieki wielekie za pomoc, mam nadzieje ze dam rade to juz dalej wyliczyc

teraz musze juz
leciec
jeszcze raz wielkie dzieki
16 paź 19:30