:)
M4ciek: Widzialem juz kilka zadan z chemii to i ja poprosze o pomoc

Uzupelnij substraty w podancyh rownaniach reakcji.Wpisz wspolczynniki stechiometryczne i
niezbedne katalizatory.
Podam przyklad:
a) CH
3 − CH
2 − CH
2 − Cl + NaOH → CH
3 − CH
2 − CH
2OH +NaCl
W Tym prosze o pomoc:
e) ..............................................→CH
3 − O − CH
3 + H
2O
Przepraszam za polskie znaki
16 paź 16:15
M4ciek: Podbijam
16 paź 16:35
Mateusz: reakcja e) to reakcja otrzymywania eterów następuje odwodnienie alkoholi w wysokiej
temperaturze katalizatorem jest stężony kwas siarkowy(VI)
16 paź 16:45
Mateusz: a zapomniałem o przykładzie a) tu to masz podstawową reakcje otrzymywania alkoholi przebiega
ona w srodowisku wodnym wiec nad strzałką dopisujesz H2O wspołczynniki stechiometryczne juz
chyba dobierzesz bo to czysta matematyka
16 paź 16:49
M4ciek:
Szczerze to jestem zielony z chemii i nie wiem jak to zrobic

Moze zaczne od tego:
Czy jestem w stanie nauczyc sie o zwiazkach jednofunkcyjnych na poniedzialek , nie umiejac nic
?
16 paź 16:53
Mateusz: Acha no to inna sprawa

nie wiem ale raczej nie bardzo wszystkiego nie opanujesz zalezy tez
jakim programem idziesz jezeli na rozszerzeniu bo wnioskuje to po reakcji e) etery przerabia
się na rozszerzeniu na podstawie juz nie jezeli natomiast jestes na podstawie to byc moze ze
dasz rade
16 paź 16:55
M4ciek: No to tak: jestem na podstawie , mam godzine chemii w tygodniu i to w 3 klasie

Nawet nie wiedzialem , ze to rozszerzenie.
Nauczycielka podala nam zadania powtorzeniowe i podobne zawsze daje na spr. wiec musialbym sie
tego nauczyc i co mi radzisz

?
16 paź 16:57
Mateusz: Co ja ci moge poradzic chyba tylko tyle zebys wziął podręcznik tam na początku tematu
jednofunkcyjne pochodne węglowodorów masz taką tabelke z najwazniejszymi grupami funkcyjnymi
radziłbym zebys to dobrze najpierw przestudiował i nauczył się odrozniac związki potem mysle
ze pojdzie jak po masle a co do eterów to w sumie nie wiem czyzby były juz na podstawie nie
wiem a moze to wam dała jako zadanie ekstra
16 paź 17:02
Mateusz: Podam ci te rekcje e)
CH3−OH+CH3OH→CH3−O−CH3+H2O
16 paź 17:05
M4ciek: Dobra wezme sie za to dzisiaj

Mam nadzieje ,ze bedziesz dzisiaj wieczorem albo jutro na
forum to bys mi pomogl

?
16 paź 17:05
Mateusz: dzis wieczorem bede ale jutro to nie bardzo jestem w pracy od rana do poznego wieczora
16 paź 17:07
M4ciek: A jak moze wygladac zadanie typu:Rozroznianie zwiazkow po grupach funkcyjnych,Rozroznianie
grup.
Podaj mi przyklad czegos takiego
16 paź 17:22
Mateusz:

zadan raczej nie ma z tego przynajmniej nie widziałem chociaz nie na ktorejs z matur były takie
np był wzór strukturalny jakiegos złozonego związku organicznego i trzeba było np okreslic
jakie grupy funkcyjne tworzą dany fragment związku wazne zeby np mając dwa związki jak na
rysunku wiedziec po grupie funkcyjnej ze związek a nalezy do aldechydów a związek b do ketonów
o to mi np chodziło
16 paź 17:32
M4ciek: I tego mi sie radziles najpierw nauczyc

?
16 paź 17:34
Mateusz: No sam mowiłes ze nic nie umiesz

wiec poreadziłem ci najpierw dobre opanowanie podstaw
16 paź 17:45
Godzio: zawsze można skorzystać z deski ratunku (ściąga)
16 paź 17:47
Mateusz: No tez fakt ja pamiętam jak w szkole sredniej kolega zrobił sciąge na sprawdzian z biologiii na
komputerze(pomniejszył czcionke etc) i wydrukował rozdał innym Pani od razu zauwazyła ze
sciąga zabrała mu to i tak zaczyna to czytac i mowi komórka przez "u" otwarte heh musiał się
niezle spieszyc jak te sciąge pisał
16 paź 17:51
Mateusz:
M4ciek dam ci zadanie na rozpoznawanie grup funkcyjnych sprawdzisz się
Poniższy wzór przedstawia cząsteczkę kwasu p−aminosalicylowego, leku o działaniu
przeciwgruźliczym, nazywanego w skrócie PAS Podaj nazwy pochodnych węglowodorów, do których
należałyby związki organiczne zawierające grupy funkcyjne (fragmenty cząsteczki PAS) oznaczone
czerwoną przeryaną linią
16 paź 17:59
M4ciek:
COOH − grupa karboksylowa
NH2 − grupa aminowa
16 paź 22:47
Mateusz: No okresliłes grupy a pytanie było jakie związki czyli jak grupa karboksylowa to kwasy
karboksylowe jak aminowa to aminy ale mniejsza o to powodzenia w nauce

i jutro na
sprawdzianie
17 paź 17:46