matematykaszkolna.pl
:) M4ciek: Widzialem juz kilka zadan z chemii to i ja poprosze o pomoc emotka Uzupelnij substraty w podancyh rownaniach reakcji.Wpisz wspolczynniki stechiometryczne i niezbedne katalizatory. Podam przyklad: a) CH3 − CH2 − CH2 − Cl + NaOH → CH3 − CH2 − CH2OH +NaCl W Tym prosze o pomoc: e) ..............................................→CH3 − O − CH3 + H2O Przepraszam za polskie znaki emotka
16 paź 16:15
M4ciek: Podbijam
16 paź 16:35
Mateusz: reakcja e) to reakcja otrzymywania eterów następuje odwodnienie alkoholi w wysokiej temperaturze katalizatorem jest stężony kwas siarkowy(VI)
16 paź 16:45
Mateusz: a zapomniałem o przykładzie a) tu to masz podstawową reakcje otrzymywania alkoholi przebiega ona w srodowisku wodnym wiec nad strzałką dopisujesz H2O wspołczynniki stechiometryczne juz chyba dobierzesz bo to czysta matematyka
16 paź 16:49
M4ciek: Szczerze to jestem zielony z chemii i nie wiem jak to zrobic emotka Moze zaczne od tego: Czy jestem w stanie nauczyc sie o zwiazkach jednofunkcyjnych na poniedzialek , nie umiejac nic ?
16 paź 16:53
Mateusz: Acha no to inna sprawa nie wiem ale raczej nie bardzo wszystkiego nie opanujesz zalezy tez jakim programem idziesz jezeli na rozszerzeniu bo wnioskuje to po reakcji e) etery przerabia się na rozszerzeniu na podstawie juz nie jezeli natomiast jestes na podstawie to byc moze ze dasz rade
16 paź 16:55
M4ciek: No to tak: jestem na podstawie , mam godzine chemii w tygodniu i to w 3 klasie emotka Nawet nie wiedzialem , ze to rozszerzenie. Nauczycielka podala nam zadania powtorzeniowe i podobne zawsze daje na spr. wiec musialbym sie tego nauczyc i co mi radzisz emotka ?
16 paź 16:57
Mateusz: Co ja ci moge poradzic chyba tylko tyle zebys wziął podręcznik tam na początku tematu jednofunkcyjne pochodne węglowodorów masz taką tabelke z najwazniejszymi grupami funkcyjnymi radziłbym zebys to dobrze najpierw przestudiował i nauczył się odrozniac związki potem mysle ze pojdzie jak po masle a co do eterów to w sumie nie wiem czyzby były juz na podstawie nie wiem a moze to wam dała jako zadanie ekstra
16 paź 17:02
Mateusz: Podam ci te rekcje e) CH3−OH+CH3OH→CH3−O−CH3+H2O
16 paź 17:05
M4ciek: Dobra wezme sie za to dzisiaj emotka Mam nadzieje ,ze bedziesz dzisiaj wieczorem albo jutro na forum to bys mi pomogl emotka?
16 paź 17:05
Mateusz: dzis wieczorem bede ale jutro to nie bardzo jestem w pracy od rana do poznego wieczora
16 paź 17:07
M4ciek: A jak moze wygladac zadanie typu:Rozroznianie zwiazkow po grupach funkcyjnych,Rozroznianie grup. Podaj mi przyklad czegos takiego emotka
16 paź 17:22
Mateusz: rysunekzadan raczej nie ma z tego przynajmniej nie widziałem chociaz nie na ktorejs z matur były takie np był wzór strukturalny jakiegos złozonego związku organicznego i trzeba było np okreslic jakie grupy funkcyjne tworzą dany fragment związku wazne zeby np mając dwa związki jak na rysunku wiedziec po grupie funkcyjnej ze związek a nalezy do aldechydów a związek b do ketonów o to mi np chodziło emotka
16 paź 17:32
M4ciek: I tego mi sie radziles najpierw nauczyc emotka ?
16 paź 17:34
Mateusz: No sam mowiłes ze nic nie umiesz wiec poreadziłem ci najpierw dobre opanowanie podstaw
16 paź 17:45
Godzio: zawsze można skorzystać z deski ratunku (ściąga)
16 paź 17:47
Mateusz: No tez fakt ja pamiętam jak w szkole sredniej kolega zrobił sciąge na sprawdzian z biologiii na komputerze(pomniejszył czcionke etc) i wydrukował rozdał innym Pani od razu zauwazyła ze sciąga zabrała mu to i tak zaczyna to czytac i mowi komórka przez "u" otwarte heh musiał się niezle spieszyc jak te sciąge pisał
16 paź 17:51
Mateusz: rysunekM4ciek dam ci zadanie na rozpoznawanie grup funkcyjnych sprawdzisz się Poniższy wzór przedstawia cząsteczkę kwasu p−aminosalicylowego, leku o działaniu przeciwgruźliczym, nazywanego w skrócie PAS Podaj nazwy pochodnych węglowodorów, do których należałyby związki organiczne zawierające grupy funkcyjne (fragmenty cząsteczki PAS) oznaczone czerwoną przeryaną linią
16 paź 17:59
M4ciek: COOH − grupa karboksylowa NH2 − grupa aminowa
16 paź 22:47
Mateusz: No okresliłes grupy a pytanie było jakie związki czyli jak grupa karboksylowa to kwasy karboksylowe jak aminowa to aminy ale mniejsza o to powodzenia w nauceemotka i jutro na sprawdzianie
17 paź 17:46