Oblicz równanie logarytmiczne
gabi483: log9u+5 (2u −5)=2
16 paź 15:49
sushi_ gg6397228:
wlasnosc logarytmów
loga b = c ⇔ ac=b
16 paź 15:52
gabi483: prosiłabym o pełne rozwiązanie
16 paź 15:54
TOmek: (9u+5)2=2u−5
16 paź 15:55
gabi483: dziekuję
16 paź 15:57
gabi483: niestety nie wiem jak to dalej ruszyć, czy ktos moglby rozwizac to do samego konca? to dla mnie
zupelnie nowy temat w ktorym sie kompletnie nie łapie
16 paź 15:58
Kejt: wzory skróconego mnożenia zna?
16 paź 16:01
sushi_ gg6397228:
(9u+5)(9u+5)=2u−5 to chyba umiesz wymnozyc, dodac, odjac

i dziedzina 9u+5 >0
16 paź 16:02
Kejt: i 9u+5≠1
16 paź 16:03
Kejt: 2u−5>0
16 paź 16:05