równanie
railsin: Witam. Mam proste pytanie czy 64√x3=24√x15?
Zdaję sobie sprawę, że to może być banał więc darujcie sobie zbędnie sarkastyczne komentarze.
Pozdrawiam serdecznie
16 paź 14:54
sushi_ gg6397228:
jezeli tak to jest zapisane, to nie jest prawdziwe dla kazdego "x"
16 paź 15:00
R>W.16l: hmm... moze to jest banal, ale chyba ukryty... czekaj
6*x3/4−2*x15/4=0
2(3x3/4−x15/4)=0
3x3/4−x15/4=0
x3/4(3−x12/4)=0 − nie wiem czy tak mozna, dalej robię czysto teoretycznie kontynuujac to
x3/4(3−x3)=0
x3/4=0 lub 3−x3=0
jako że pierwiastkowanie zawsze daje liczbę nieujemną to można do kwadratu
4√x3=0 lub x3=3
x3=0 lub x3=3
x=0 lub x=3√3
ale nie jestem pewien
16 paź 15:04
Tomek.Noah: siema R.W dawno cie nie widzialem na forum albo to mnie tak dawno nie bylo

I uwarzam ze
zgrabnie i poprawnie to zrobiles
16 paź 15:06
R>W.16l: Metoda analizy starożytnych to była, więc dziedzinę olałem. teraz trzeba sprawdzic czy x
spełniają
16 paź 15:06
R>W.16l: Dzięki

no, dawno mnie nie było

chyba nic się nie zmieniło?
16 paź 15:07
sushi_ gg6397228:
jezeli masz rownanie to mozna to rozwiazac,
| | 10 | |
jezeli to mac byc typu |
| =5 to nie jest prawda |
| | 2 | |
podnosimy do potegi czwartej
6
4 x
3=2
4 x
15
3
4= x
12
3
4= (x
3)
4
3= x
3
x=
3√3
16 paź 15:08
Tomek.Noah: nie wiem ale Gustlik Godzio i Jack dalej sa

nie wiedzialem tylko AS

x spelnia sprawdzilem
16 paź 15:08
Tomek.Noah: R.W mysle ze powinnismy zalozyc kolko matematyczne

starych weteranow xD
16 paź 15:10
R>W.16l: 64√x3=24√x15
x=0
git
0=0
x=3√3=31/3
p4{1296*3)=4√16*35
4√3888=4√3888
git
0=0
16 paź 15:10
Godzio: AS też dale czuwa
16 paź 15:11
railsin: OK fajnie że tak piszecie te rozwiązania ale mi tylko chodziło o to czy da się tak
przekształcić te wyrażenia.
Wiem nie napisałem tego.
16 paź 15:11
Tomek.Noah: hehe Godzio

tych chyba juz na studiach tak?
16 paź 15:12
R>W.16l: nie wiem czy bede miał czas; ja teraz jakos wchodze na kompa sporadycznie raz na jakis czas i
też − jak wchodzę to na krótko: facebook, grono, poczta, demoty, komixxy, matematyka.pisz.pl i
schodzę
16 paź 15:12
Godzio: w tym momencie to
sushi dzieląc przez x
3 pozbył się jednego rozwiązania
16 paź 15:12
R>W.16l: a jest Eta?

skoro mowa o użytkowanikach
16 paź 15:12
Godzio: ja klasa maturalna
16 paź 15:12
Godzio: też też jest
16 paź 15:12
Tomek.Noah: oo ja tez mature w tym roku

gdzie sie wybierasz jesli wolno spytac?
16 paź 15:13
R>W.16l: ja dopiro druga lo
16 paź 15:13
Godzio:
na matematykę na politechnikę wrocławską
16 paź 15:14
R>W.16l: ej dobra, lecę, nrq
16 paź 15:15
Tomek.Noah: tez chcialem isc na matematyke ale kazdy mi odradza ze aaa malo kasy bedziesz zarabial i takie
tam i chyba na budownictwo

a jak sie wkurze to na ksiedza pojde i im pokaze
16 paź 15:15
Godzio: no narazie
16 paź 15:15
Tomek.Noah: narq
16 paź 15:15
Godzio: hah

w sumie tak ale ja nigdzie indziej niż na matmie siebie nie widzę
16 paź 15:16
Tomek.Noah: Godzio wyierasz sie na AGH po diamentowy ideks
16 paź 15:16
Tomek.Noah: ja widze siebie wszedzie

ale najbardziej lubie matme potem fize a potem historie
16 paź 15:17
Godzio: hmmm, a co to takiego

?
16 paź 15:18
Tomek.Noah: no uczelnia agh raz do roku daje zadania do zrobienia (pierwszy etap) o indeks AGH sa 3 etapy
mozna wygrac indeksy tak jak w konkursie matematyczny politechniki warszawskiej... ja startuje
i narzie pierwszy etap mam zaliczony

jakby chcial zadania to poszukaj sobie olimpiada AGH
2011 diamentowy indeks

ja mam rozwiazania wiec moge podpowiedziec, ogolnie fajne sa takie
hmm myslowe
16 paź 15:20
Tomek.Noah: dobra lece bede moze wieczorkiem to pogadamy i zarzuce pare zadan zrobimy fajne takie
16 paź 15:21
Tomek.Noah: narazie
16 paź 15:21
Godzio: narazie

zaraz sobie to zobacze
16 paź 15:23