pomoc
MUMINEK: dziedzine wyrazenia a potem ja uprosc
16 paź 14:39
aga_haa: x2−25≠0
x2≠25
x2≠5 lub x2≠−5
D∊R/{−5,5}
2x2 + 10x = 2x(x+5) = 2x
x2 −25 = (x+5)(x−5) x−5
16 paź 14:43
aga_haa: z ciekawosci− jak tu sie robi tą głupią kreske ułamkową


?
16 paź 14:43
MUMINEK: musisz napisac U {LICZBA} {DRUGA LICZBA}
16 paź 14:47
MUMINEK: A TO DURIE ZROBISZ?
16 paź 14:48
aga_haa: spróbuje

daj mi chwilke
16 paź 14:49
Tomek.Noah: a jak sam zrobisz to co ci sie stanie to nie jest drudne....
aby wzyanczyc dziedzine w funkcji homologicznej musisz wyodrebnic z ulamka sprzecznsoci.
sprzecznoscia jest to ze mianownik nie moze byc 0 zatem
x
2+4≠0
zauwaz ze masz kwdrat suma liczba... jak zapewne wiesz to kazda liczba podniesiona do kwadratu
daje liczbe dodatnia a i ze jest suma czyli na bank bedzie to liczba wieksza od zera... zatem
rozwiazanie tego zaprzeczenia jest zbior pusty a naszego rozwazania ze x∊R i to jest nasza
dziedzina
a teraz uproscmy
| x3+4x | |
| wysciagnijmy x przed nawias bo sie powtarza w wszystkich wyrazach liczniku |
| x2+4 | |
| x(x2+4) | |
| jak widzisz x2+4 powtarza sie w liczniku jak i w mianowniku a ze w liczniku |
| x2+4 | |
jest iloczyn wolno nam skracac zatem
16 paź 14:54
Tomek.Noah: zakladam ze funkcje homologiczna nie brales wiec nazwyijmy to wielomaniem
16 paź 14:56
sushi_ gg6397228:
wyciagnij x przed nawias w liczniku
16 paź 14:57
aga_haa: x
2+4 ≠ 0
x
≠2 i x≠−2
x
3+4x = x(x
2+4) = x
x
2 +4 x
2+4
przepraszam za brak kreski ale mój komp jest głupi i wolny i zawiesza sie gdy klikam "inne" by
użyc znaczka. a! i w tym pierwszym w dziedzinie wychodzi x≠5 i x≠−5...sory za błąd
16 paź 14:57
Tomek.Noah: Kochana aha od kiedy x2≠−4 ma pierwiastki w zbiorze liczb rzeczywistych? moze nie skonczylem
jeszcze liceum ale z tego co wiem tego typu zadania (rownisco zaprzeczenia) roziwazuje sie w
zbiorze liczb zespolonych a o tym nie byla mowa w zadaniu
16 paź 15:00
Tomek.Noah: jesli chcesz wyznacyzc tak bardzo dokladna dziedzine to x
2≠−4
x≠−2i x≠2i
x∊R\{−2i,2i} ale tego typu rozwiazania nie uczy sie juz w LO tylko na studiach w kazdym badz
razie ja nie mam i w planach nauczania w LO nie mam
16 paź 15:02
sushi_ gg6397228:
nie wciskaj znacznika
tylko pisz z klawiatury U {licznik} {mianownik} BEZ SPACJI MIEDZY SKLADNIKAMI
16 paź 15:02