ZWIJANIE DO KWADRATU!!!
marti: Proszę o pomoc na jakiej zasadzie zostaly przekszalcone te przyklady:
12−8√2=(2√2−2)2 11+6√2=(3+√2)2
I jak zrobic ten przykład:
12−3√12=
16 paź 12:02
Kejt:
(2√2−2)2=(2√2)2−2*2√2+22
(3+√2)2=32+2*3*√2+√22
wzory skróconego mnożenia. warto pamiętać, że wzór z góry ustala znaki, nie trzeba przejmować
się minusami.
16 paź 12:08
marti: OK, ale mi chodzilo o wytlumaczenie tego w druga strone.. nie od kwadratu tylko odwrotnie.
16 paź 12:18
Kejt: hmm.. wg mnie trzeba po prostu wzory znać. i potem można pokombinować.
16 paź 12:20