Maciej: BŁAGAM

!


Zad.30
Murarz ma wybudować dla dzieci piaskownicę w kształcie prostokąta o największej
powierzchni. Jakie wymiary powinna mieć piaskownica, jeżeli murarz ma do dyspozycji 80
cegieł o długości 30cm każda i będzie je układał w dwóch rzędach?
Zad.31
Ratownik ma wytyczyć przy brzegu jeziora kąpielisko w kształcie prostokąta dysponując
liną z bojami o długości 120m. Jakie wymiary powinno mieć kąpielisko, aby jego
powierzchnia była największa?
Zad.32
Aby osoby mogły w sposób swobodny usiąść przy stole dla każdej z nich potrzeba około
70cm. Jakie wymiary powinien mieć prostokątny stół przeznaczony dla 6 osób, aby jego
powierzchnia była największa jeżeli stół stoi na środku pokoju.
Zad.33
W ostatnich latach w Łodzi następowały podwyżki cen mieszkań. Po dwukrotnej podwyżce o
ten sam procent cena za 1m2 mieszkania wzrosła z 1600zł do 1936zł. Jaki był procent
podwyżki?
4 sty 14:11
jarek: zad. 30 skoro ma układać w 2 rzędach to tak jakby układał jeden rząd 40 cegieł.
łączna długość tego będzie wynosić 30cm*40cegieł=1200cm=12m
największe pole będzie miał kwadrat o boku 3m którego pole bedzie wynosiło 9m
kwadratowych
4 sty 15:47
Artur: zad 33.
100% 1600
x% 1936
160x = 193600 / dzielimy obustronnie przez 160
x=121
czyli po 2 podwyżkach cena wynosiła 121% początkowej, a więc
cenę podwyższona za każdym razem o 10%.
1,10x (razy) 10%=0,11 + 1,1= 1,21
4 sty 16:06
Artur: zad 30
skoro ma układać w 2 rzędach to tak jakby układał jeden rząd 40 cegieł.
łączna długość tego będzie wynosić 30cm*40cegieł=1200cm=12m
największe pole będzie miał prostokąt o boku 3m na 4m którego pole będzie wynosiło 12m
kwadratowych
4 sty 16:10
jarek: zad.31
kwadrat jest też prostokątem więc zdaje się że największe pole będzie miał kwadrat o wym.
30/30m
4 sty 16:13
Artur: Ale kwadrat o boku 3m będzie miał pole tylko 9m, a prostokąt o bokach 3m i 4m będzie miał
pole 12m
4 sty 16:20
jarek: zad.32 tak najprościej to z dwóch przeciwległych stron po 3 osoby co by wyszło że długość
stołu wynosi 3*70cm=210cm
i szerokość stołu 2*70cm=140cm
tak więc wymiary: 140/210cm
4 sty 16:22
jarek: do 30zad. ale wyjdzie 12 metrów cegieł a prostokąt o wym 3 na 4m ma obwód 14m a nie 12.
więc nie moze być.
4 sty 16:26
jarek: to samo w następnym zadaniu w którym Artur mnie upomniał.
4 sty 16:27