funckje
ona: funckja okreslona wzorem f(x) = { x2 −4 dla x≥0
{ x2 +4 dla x<0
ile miejsc zerowych ma funkcja f
16 paź 11:45
Mateusz: x2−4 =0 => jezeli wyjdzie ci x≥0 to oznacza ze miejsce zerowe jest natomiast jak wyjdzie x<0
to oznacza ze miejsca zerowego nie ma
x2+4=0 => x musi ci wyjsc mniejsze od zera w innym przypadku nie ma miejsc zerowych.
16 paź 12:23
TOmek: x2 −4=(x−2)(x+2)
x≥0
msc.zerowe
x1=2
x2 +4=0
x2=−4
sprzeczność
Odp. Funcka ta ma tylko 1 msc. zerowe x1=2
nie jestem pewny..sprawdz w odp.
16 paź 12:24