funkcje
ona: Dany jest fragment wykresu funkcji f(x) = −1/4x
2 +c. Wiechołkiem paraboli która jest wykresem
funkcji i współrzędnych:

?
Na tym wykresie idzie odczytac miejsca zerowe: (0;−6) i (0;6)
think: źle zapisałaś współrzędne miejsc zerowych, z definicji są to punkty przecięćia z osią X czyli
miejsca w którym y = 0
czyli jak coś to (−6, 0) i (6,0)
policz c, korzystając z tego, że
f(6) = 0
A później wiechołek leży doładnie po środku miejsc zerowych czyli
Gdzie współrzędne wierzchołka paraboli to W = (p,q)