claudia2911: Każda krawędz boczna ostrosłupa ma długośc 17cm. podstawa ostrosłupa jest trójkąt
prostokątny o przyprostokatnych długości 18cm i 24cm. oblicz objętosc tego ostroslupa.
4 sty 14:11
Basia:
ponieważ wszystkie krawędzie ostrosłupa są równe spodek wysokości będzie pokrywał się ze
środkiem okregu opisanego na tym trójkącie
środek okregu opisanego na trójkącie prostokatnym pokrywa się ze środkiem
przeciwprostokatnej
c2 = 182 + 242
c2 = (3*6)2 + (4*6)2
c2 = 62 [32+42]= 62*52
c=6*5 = 30
wysokość ostrosłupa jest wysokością ściany bocznej, której podstawą jest
przeciwprostoktna
czyli
H2 + 152 = 172
H2 = 289 - 225
H2 = 64
H =8
Pp = 18*24/2=18*12
V=Pp*H/3 = 18*12*8/3=6*12*8
wymnóż sobie
5 sty 00:06
claudia2911:
dziekuje jestem wdzeczna
5 sty 15:52