Funkcje trygonometryczne
Monia: Wysokość trójkąta równoramiennego jest dwa razy krótsza niż jego ramię. Oblicz miary kątów
tego trójkąta. Rozpatrz dwa przypadki.
16 paź 10:26
sushi_ gg6397228:
umiesz zrobic rysunek

podpisz ramie 2x, wysokosc x i potem odpowiednie funkcje trygonometryczne
16 paź 10:28
Monia: nie mam pojęcia jak zabrać się za rysunek.
16 paź 10:31
Monia:
16 paź 10:33
sushi_ gg6397228:
2α +2β=180
16 paź 10:37
sushi_ gg6397228:

przypadek 2
β=180−α
γ+γ+β=180
16 paź 10:43
Monia: a jak zrobić przypadek z tym rysunkiem co zrobiłam wcześniej?
16 paź 10:56
think: Monia zuważ, że Twój rysunek i pierwszy rysunek do sushiego to to samo

z tą różnicą, że on
zaznaczył równe kąty, które Ty pominęłaś.
16 paź 10:58
sushi_ gg6397228:

to sprobuj narysowac go na kartce w zeszycie ale tak aby wysokosc byla dwa razy mniejsza od
ramienia
zaznacz kat prosty i robisz tak samo
sin α=...
16 paź 11:02
ala:

h = 1/2b
o taki rysunek Ci chodzi?
16 paź 11:04
Monia: tak o właśnie taki rysunek mi chodzi . Ale jak to dalej rozwiązać?
16 paź 11:05
Monia: sushi
gg6397228 a mogłabyś mi napisać to wszystko krok po kroku

z góry wielkie dzięki.
16 paź 11:07
sushi_ gg6397228:
| | x | |
napisalem liczymy sinusa alfa= |
| alfa== |
| | 2x | |
α+β+β=180 ( β kat przy podstawie trojkata)
16 paź 11:10