logarytm
aga: liczba log(tu mała 3)36 jest równa;
prosze o rozwiazanie krok po kroku
16 paź 08:56
Amaz:
log336 = log3(9*4) = log39 + log34 = 2 + log34
16 paź 09:14
aga: dzieki
| | 2 | |
liczbva125− |
| jest równa? |
| | 3 | |
(tylko ze ułamek jest potegą 125 a nie wiem czy dobrze zapisałam )
16 paź 09:17
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
125−23= (53)−23= 5−2=25−1= |
| |
| | 25 | |
16 paź 09:38
aga: dzieki

wiadomo ze log
35=a obilcz log
95
16 paź 09:43
aga: log35=a oblicz log95
16 paź 09:45
sushi_ gg6397228:
log
3 5= a
| | log3 5 | | log3 5 | | log3 5 | | a | |
log9 5= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log3 9 | | log3 32 | | 2* log3 3 | | 2 | |
16 paź 09:46
aga: dla pewnej liczby x prawdziwy jest wzór| 2x−7|=7−2x. wyzbacz najsymalny orzedzial do którego
należy liczba x
16 paź 09:51
sushi_ gg6397228:
jezeli 2x−7>0
to |2x−7|= 2x−7 i mamy
2x−7= 7−2x
4x=14
x=3.5
jezeli 2x−7<0
to |2x−7|= −(2x−7)= 7−2x
7−2x = 7−2x
0=0 czyli dla kazdego "x" z zalozenia
| | 1 | |
zatem najwieksza liczba to 3.5 a przedzial (−∞; 3 |
| > |
| | 2 | |
16 paź 09:58
aga: dane jest wyrażenie W=|2x−10|−|x+2|. zapisz wartość tego wyrażenia bez symbolu wartości
bezwzglednej dla dowolnej liczby x należacej (−2,5)
16 paź 10:05
Tomek.Noah:
Mozna poweidziec ze (−2,5) jest dziedzina tego wyrazenia podstawiajac skrajne wartosci do obu
modulow zaluwazysz ze w pierwszym przyjmuje ≥0 a w drugim ≤0 zatem wg zasady modulow bedziemy
je opuszczac zgodnie z ich znakami
W=−2x+10−x−2
W=−3x+8
16 paź 10:09
Tomek.Noah: znaczy sie te wielkosci od zera na odwrot powinny byc
16 paź 10:09
Tomek.Noah: sushi wg mnie koncowy zapis jest bledny
| | 1 | |
powinno byc chyba <3 |
| , +∞) |
| | 2 | |
16 paź 10:12
aga: ale co ja mam podstawic tam
16 paź 10:13
sushi_ gg6397228:
podstaw liczbe 40
|2*40−7|= 7−2*40
i nie zachodzi rownosc
16 paź 10:14
aga: to wystarczy podstawic 40 i to wszystko

a dla czego 40 a nie co innego?
16 paź 10:17
Tomek.Noah:
|x|={x dla x≥0 V −x dla x<0}
W=|2x−10|−|x+2| x∊(−2,5)
podsawiamy wartosci z x∊(−2,5) do |2x−10| i |x+2| by zobaczyc jakie wartosci przyjmuje
dla |2x−10| wezmy skraje liczby czyli −2 i 5 zatem
2*(−2)−10=−14
2*(5)−10=0
wg zasady wartosci bezwzglednej przyjmuje wartosci ujemne badz rowne zeru zatem wyrazenie te
rowne jest |2x−10|=−2x+10 wg zasady opisanej na samym poczatku
dla |x+2| wezmiemy te same liczby zatem:
−2+2=0
5+2=7
widac ze przymuje wartosci rowne lub wieksze od zera zatem wg wlasnosci modulu |x+2|=x+2
dobrze a teraz wstawiamy przeksztalcone moduly do wyrazenia
W=−2x+10−(x+2)=−2x+10−x−2=−3x+8
16 paź 10:20
sushi_ gg6397228:
tamto 40 to bylo pokazanie, ze moje rozwiazanie jest dobre, a nie p. Tomka
16 paź 10:22
Tomek.Noah: faktycznie moj blad przepraszam narazie widze na jedno oko
16 paź 10:24
aga: aha spoko rozumiem ale juz Tomek sie poprawił
| | 1 | | 1 | |
obliczx−2 jesli wiadomo ze x= (−8) do potegi |
| + 9 do potegi |
| przez 4 |
| | 3 | | 2 | |
16 paź 10:32
16 paź 10:33
Tomek.Noah:
−8
13=−2 bo −2
3=−8 => −2*−2*−2=4*(−2)=−8
16 paź 10:36
Tomek.Noah: w drugiej linijce powinno byc 912 => 32=9 => (32)12=3
16 paź 10:37
Tomek.Noah: dla pierwsej linijki tez mozna rozpisac to jak dla drugiej:
−8=−23=> (−23)13=−2
16 paź 10:39
aga: dana jest liczba x= (√3−2√2)2+4√6 wykaz ze x jest naturalna
16 paź 10:42
sushi_ gg6397228:
w nawiasie wzory skroconego mnozenia (a−b)2
16 paź 10:44
Tomek.Noah: widze ze len z ciebie podpowiem ci: rozpisz sobie (√3−2√2)2 korzystajac z wzoru
(a−b)2=a2−2ab+b2
16 paź 10:44
aga: czyli to bd tak
(
√3)
2−2*
√3*2
√2+(2
√2)
2=3−2
√3*2
√2+8

dobrze na razie?
16 paź 10:51
sushi_ gg6397228:
i dalej bedzie ...
16 paź 10:52
Tomek.Noah: dobrze ale wymnuz te dwa pierwiastki
16 paź 10:52
Tomek.Noah: wymonz
16 paź 10:53
aga: czyli dalej bedzie tak
=−6*4+8 tak?
16 paź 10:54
sushi_ gg6397228:
HEREZJA==> ZAPRASZAMY NA STOS
16 paź 10:56
think: 2*2*
√3*
√2 = .... jak się mnoży pierwiastki
16 paź 10:56
aga: pierwiastek przez pierwiastek

wiec to bd
4*
√6
16 paź 10:58
think: bingo
16 paź 10:59
think: no to masz 3 − 4√6 + 8 = ...
16 paź 10:59
aga: = 5−4√6
16 paź 11:01
sushi_ gg6397228:
JUZ BRAKUJE MIEJSCA NA STOSIE
16 paź 11:04
aga: sory mój błąd bd 11−4√6
16 paź 11:06
aga: wykaz ze logab=2loga2b
16 paź 11:08
sushi_ gg6397228:
zacznij od prawej strony
| | loga b | | loga b | |
2* loga2 b= 2* |
| = 2* |
| = loga b |
| | loga a2 | | 2* loga a | |
16 paź 11:12
aga: przedstaw liczbę a=√11−4√7 w postaci x+y√7 gdzie x,y są liczbami wymiernymi
16 paź 12:08
aga: rozwiąź równanie √(2x−3)2=7
16 paź 12:18