matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ROWNIE
krystianek:
Rozwiaz rownanie:
3x−4
2x+7
=
6x+1
4x−1
3
3−
= 2x
x+2
16 paź 07:46
ak1:
Przeniaś na lewą stronę i zrób wspólny mianownik wyjdzie coś takiego
31 x+11
= 0
−24 x
2
+2 x+1
to wyrażenie jest równe zero gdy licznik równa się zero 31 x+11=0 31x=−11 / 31
11
x=−
31
16 paź 08:13
ak1:
Drugie tak samo tylko w liczniku będzie równanie kwadratowe i dwie wartości dla których kicznik równa się zero
3
x=1 i x=−
2
16 paź 08:24