jeden z prostokatow
miras: Jeden z prostokatow ma boki dlugosci
n3−n i n−1
drugi
n3−n2 i n2−1
gdzie n jest ustalona liczba naturalna i n ≥2. Wykaz ze prostokaty te maja rowne obwody i
oblicz stosunek pol tych prostokatow.
16 paź 07:42
Godzio:
L
1 = n
3 − n + n − 1 = n
3 − 1
L
2 = n
3 − n
2 + n
2 − 1 = n
3 − 1
L
1 = L
2
| P1 | | (n3 − n)(n − 1) | |
| = |
| = |
| P2 | | (n3 − n2)(n2 − 1) | |
| (n − 1)(n2 + n + 1)(n − 1) | |
| = |
| n2(n − 1)(n − 1)(n + 1) | |
| n2 + n + 1 | | n2 | | n+1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| n2(n + 1) | | n2(n + 1) | | n2(n+1) | | n + 1 | | n2 | |
16 paź 09:38
sushi_ gg6397228:
jak sie liczy obwod prostokata
16 paź 09:40
da:

drgserrgw
14 kwi 20:27