Klausi!: PROSZE PROSZE PROSZE WAS O POMOC!
(to dla mnie naprawde ważne)
1)Pole powierzchni całkowitej prawidłowego ostrosłupa trójkątnego rowna się 144√3,
apole powierzchni bocznej 96√3. Oblicz V tego ostrosłupa.
2) W ostrosłuie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod katem 45stopni. Gdyby wysokosc tego ostrosłupa skrocono o 2cm, krawedz
boczna nowego ostrosłupa byłaby nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni.
Oblicz różnice objętości tych ostrosłupów.
3) Pole powierzchni bocznej walca jest 5 razy większe od sumy pól obu podstaw. Oblicz
stosunek wysokosci walca do promienia podstawy.
4) Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła, którego promień ma długosc 12cm, a kat
odpowiada katowi srodkowemu o mierze 270stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej
stożka!
DZIĘKUJE ZA KAŻDA POMOC!
4 sty 13:49
Eta:
1/ P
c - P
b= P
p
to P
p= 144
√3 - 96
√3= 48
√3
P
p= a
2√3/ 4 czyli a
2√3 /4= 48
√3
to
a
2 = 192 to a =
√192 =
√64*3 = 8
√3
h
p= a*
√3 /2 --- ze wzoru na wysokość trójkąta równobocz.
h
p= 8*
√3 *
√3 /2= 4*3= 12
(1/3)h
p= (1/3)* 12=4
pole jednej ściany to 96
√3/ 3= 32
√3
P
śc. = (1/2)*a * h
b czyli możemy wyliczyć h
b
(1/2)*a *h
b = P
śc.
32
√3= (1/2)*8
√3 * h
b
h
b= 32
√3 / 4
√3 czyli h
b = 8
teraz z trójkata prostokatnego gdzie
H ----- wys. ostr.-- przyprost.
1/3)*h
p ---- przyprost.
h
b --- przeciwprost.
z tw. Pitagorasa mamy H
2 +(1/3 *h
p)
2 = (h
b)
2
wstawiając dane otrzymamy H
H
2= 8
2 - 4
2 czyli H
2= 48 to H= 4
√3
teraz V = (1/3) * P
p *H
czyli V = (1/3)*48
√3 * 4
√3 = 16*4*3 = 16*12= 192 [ j
3 ]
zad3/
(2πr
2)*5= P
b P
b= 2πrh
10πr
2= 2πrh / : 2πr
5r = h
więc stosunek h/r = 5r/r czyli h/r = 5
zad4/
360
o/ 270
o= 4/3
więc obwód koła o promieniu L= 12 cm jest 2π*12= 24π
a obwód podstawy stożka to 2πr gdzie r --- promień podst. stożka
więc
24π 4
--------- = --- czyli 24π*3= 2πr *4 to r = 9 cm
2πr 3
więc P
c= πr(r +L) P
c= 9π( 9+ 12) = 9π*21= 189π
odp; P
c= 189π cm
2
PS; sprawdź! myslę,że się nie pomyliłam w rachunkach
4 sty 14:52
Klausi!: Dziekuje słoneczko! Czy Ty kiedyś nie byłas Gaga?
Drugiego zadania nie potrafisz zrobic? bo ja niestety nie.!
WIELKIE DZIEKI!
4 sty 16:34
Basia:
2) W ostrosłuie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod katem 45stopni. Gdyby wysokosc tego ostrosłupa skrocono o 2cm, krawedz
boczna nowego ostrosłupa byłaby nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni.
Oblicz różnice objętości tych ostrosłupów.
V1= Pp*H/3
V2=Pp*(H-2)/3
V1-V2 = Pp(H-H+2)/3=2Pp/3
czyli musimy obliczyć pole podstawy
podstawa jest trójkatem równobocznym o boku a
spodek wysokości ostrosłupa jest punktem przecięcia wysokości tr.równ. (h)
trójkat: 1/3h; H; krawędź boczna jest prostokatny
h=a√3/2
tg450=H/(h/3)=3H/h = 3H /(a√3/2) =6H/ap{3)
6H/(a√3)=1
6H=a√3
H = a√3 / 6
th300 = (H-2)/(h/3) = 3(H-2) / (a√3/2) = 6(H-2) / a√3
1/√3 = 6(H-2) / a√3
1 = 6(H-2) /a
a= 6(H-2)
a = 6H -12
6H=a+12
H = ( a+12) /6
a√3 / 6 = (a+12) / 6
a√3 = a+12
a(√3-1) = 12
a= 12 / (√3 -1)
Pp = a2√3 /4
144√3 36√3 36√3 36√3
Pp= ---------------- = ----------------- = ----------------- = -------------- =
4(√3-1)2 3 - 2√3 +1 4-2√3 2(2-√3)
18√3(2+√3) 18√3(2+√3)
--------------------- = ----------------------- = 18√3 (2 + √3 )
(2-√3)(2+√3) 4-3
V1-V2 = Pp(H-H+2)/3=2Pp/3 =12√3 (2 + √3)
mogłam się pomylić w rachunkach, ale "idea" jest na 100% dpbra
5 sty 03:53
Basia:
3) Pole powierzchni bocznej walca jest 5 razy większe od sumy pól obu podstaw. Oblicz
stosunek wysokosci walca do promienia podstawy.
Pb=2πrH
Pp=πr2
Pb=5*2*Pp
2πrH=10πr2 /:2πr
H = 5r
H/r=5
5 sty 03:55
Basia:
4) Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła, którego promień ma długosc 12cm, a kat
odpowiada katowi srodkowemu o mierze 270stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej
stożka!
Pk = πr2 = 144π
Pw / Pk = 270 /360
Pw / 144π = 3 /4
Pw = 3*144π / 4 = 3*38π= 104π
Pb=Pw=104π
---------------------------
Lk =2πr = 24π
Lw / Lk = 270 /360
Lw / 24π = 3 / 4
Lw = 18π
R - promień podstawy stożka
2πR = 18π
R= 9
Pp = πR2 = 81π
------------------------------
Pc = 81π + 104π = 185π
------------------------------------------
uwaga: jak wyżej
5 sty 04:07
Klausi!: BASIA I ETA ! Po stokroć dziekuje!
6 sty 18:20
Klausi!: Lw ? cóz to...bo nie bardzo się łapie w tych jednostkach. Tworząca?
6 sty 18:26
Klausi!: ok... wszystko wiem! JESTES WIELKA!

Bez kitu
6 sty 19:11