Jak sprawdzić/rozwiązać te relacje oraz wyznaczyć klasy abstrakcji?
unknown: 1. Sprawdź, że relacja R określona w zbiorze liczb całkowitych jest relacją
równoważności.Wyznacz klasy abstrakcji.
xRy ⇔ 4 | (x−y)
2. Które z podanych niżej relacji są: zwrotne, symetryczne, przechodnie?
a) X=ℤ
xRy ⇔ 3 | (x+y)
b) X=ℛ
xRy ⇔ |x|<|y|
c) X=ℛ
xRy ⇔ x+y=1
d) X=ℛ
xRy ⇔ x+2y≥3
15 paź 21:57
Jack:
sprawadzaj po kolei warunki. będę zerkał.
15 paź 21:59
unknown: W tym problem, że nie wiem nawet jak za to się wziąć. Wolałbym widzieć rozwiązanie i sobie je
przeanalizować jak to się wszystko robi.
15 paź 22:01
Jack:
2.
a) tutaj zwr, sym i przech wynika z własnosci dodawania.
b) łatwo podać kontrprzykład dla zwrotności i symetryczności
zwr: xRx ⇔ |x|<|x| : 0<0 fałsz.
sym. xRy ⇒ yRx : Załóżmy, że |x|<|y|.
Stąd |x|−|y|<0. Dla |y|<|x| dostaniemy fałsz (relacja jest nawet asymetryczna)
przech. (xRy ⋀ yRz) ⇒ xRz
Załóżmy, że |x|<|y| ⋀ |y|<|z|. Mamy otrzymać |x|<|z|.
|x|<|y| ⋀ |y|<|z| → |x|<|z|. Teza zachodzi.
c) zbadaj zwrotność
d) zbadaj przechodniość
15 paź 22:20
unknown: Dzięki wielkie! A jak mam wyznaczyć klasy abstrakcji dla zadania 1?
16 paź 12:35