Pomożecie??
Michał: Dane są dwa kolejne wierzchołki równoległoboku ABCD : A(−2,−1) i B(6,3).Wiedząc,że przekątne
tego równoległoboku przecinaj się w punkcie E (1,3):
a) wyznacz współrzędne wierzchołków C,D
b)wykaż,że równoległobok ABCD jest prostokątem.
15 paź 21:51
Michał: Proszę o rozwiązanie
15 paź 22:13
sushi_ gg6397228:
punkty C i D policzysz z srodka odcinka
15 paź 22:15
bajka: Zaraz podam wskazówki
15 paź 22:15
Michał: To jest dla mnie czarna magia i tak nie dam pewnie rady..:(
15 paź 22:19
bajka:
| xD +xB | | YD+yB | |
| = xE ..... |
| = yE
|
| 2 | | 2 | |
x
D=...... y
D=........
podobnie
| | xC+xA | | yC+yA | |
|
| = xE ...... ... |
| =yE
|
| | 2 | | 2 | |
x
C=......... y
C=...........
b) równoległobok jest prostokątem , to :
1sposób: proste AB i AD są prostopadłe i proste AB i BC też prostopadłe
współczynniki kierunkowe:
a
AB * a
AD= −1 i a
AB* a
BC= −1
| | yA −yB | |
a{AB}= |
| =........
|
| | xA−xB | |
| | yA− yD | |
aAD= |
| = .........
|
| | xA −xD | |
dokończ ........
→ →
2 sposób iloczyn skalarny wektorów AB o AD =0
→ →
AB o BC= 0
15 paź 22:24
Michał: wszystko wiem...

15 paź 22:26
bajka:
Kolego

gotowiec też nic nie da !
Masz podane dokładne wskazówki, teraz tylko rachunki
zatem powodzenia

Napisz co otrzymałeś, sprawdzimy .
15 paź 22:28
bajka:
I o to chodziło
15 paź 22:29
matematycznyniegeniusz: Z tego wyszło mi D(−2; 1,5) i C(2; 3,5) niestety powinno być C(4;7) D (−4;3). Co robię zle
2 kwi 16:32