dana jest funkja
emilka: Witam, bardzo prosze o pomoc.
Dana jest funkcja
F(x)=2x
3+3(3−2)x
2−6*2*3*x
| | 2 | |
a) wskaz dziedzinę funkcji F i wyznacz (jeśli istnieją) jej granice w punktach x=0 i x= |
|
|
| | 3 | |
b) wyznacz przedziały w których funkcja jest malejaca.
c) czy i ktory z punktow A=(0,3), B=(3,3
3+3*2*3
2), C=(0,0) nalezy do wykresu F i czy jest
punktem stacjonarnym?
d) wyznacz jesli istnieja najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji w przedziale [−1,4]
| | F(x ) | |
e) oblicz ∫ |
| dx i spr. poprawnosc uzyskanego wyniku. |
| | x 2 | |