Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x^2-mx+m-1=0 ma dwa
asv: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−mx+m−1=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1, x2 spełniające warunek |x1−x2| > 2x1*x2.
15 paź 21:31
Godzio: w czym problem ?
15 paź 21:31
asv: z wartością bezwzględną, jak zawsze
15 paź 21:35
Godzio: |x
1 − x
2| =
√(x1 − x2)2 =
√x12 − 2x1x2 + x22 =
=
√(x1 + x2)2 − 4x
1x
2}
Teraz chyba już nie będzie problemu
15 paź 21:38
Godzio:
√(x1 + x2)2 − 4x1x2 *
15 paź 21:38
asv: no teraz nie
15 paź 21:42