prosze o pomoc ! ;-)
majka: Najmniejsza liczbą naturalną należącą do dziedziny funkcji f(x) =
√6x−2 jest :
a) 0
b) 1
c) 6
d) 2
15 paź 21:17
sushi_ gg6397228:
podstaw kolejne liczby i zobacz kiedy wyjdzie dodatnia wartosc pod pierwiastkiem
15 paź 21:18
majka: ok
15 paź 21:19
sushi_ gg6397228: ile wyszlo
15 paź 21:25
majka: wyszło mi ze odp b) bo x=1/2
15 paź 21:26
majka: ale zrobiłam tak ze 6x−2= 0 i za zero podstawiałam te liczby. myśle ze tak tez moze byc?
15 paź 21:27
Kejt: ogólnie, to powinnaś to zrobić tak:
nie umiesz policzyć pierwiastka z liczby ujemnej, więc:
6x−2>0
6x>2
wystarczy, że zostanie spełniony ten warunek. najbliższą liczbą naturalną większą od jednej
trzeciej jest jeden.
15 paź 21:29
majka: oki

dziękuje za pomoc
15 paź 21:30