sprawdz własnosci działań
olga: wITAM. PROSZE O POMOC.
sprawdz własnosci działania * w zbiorze M jeśli:
b) M=ℕ, x*y=x
y
c) M=ℕ, x*y=2xy
d) M=ℛ , x*y=x+y+xy
15 paź 20:53
Jack:
a) jest dobrze napisany?
15 paź 21:08
Jack:
b)
zauważ, że xy jest nieprzemienne bo zwykle xy≠yx.
nie jest również łączne bo zwykle (xy)z ≠ x(xz)
ale jest np. rozdzielne względem mnożenia bo (x*z)y=xy*zy
ale nie jest rozdzielne względem dodawania bo zwykle (x+z)y ≠ xy +zy
Te same własności przechodzą na " * ".
Pozostałe spróbuj sama.
15 paź 21:17
olga: dla c)
jest przemienne
nie jest łączne
15 paź 21:35
olga: dobrze to
15 paź 21:48
Jack:
w c) masz zwykłe mnożenie. Czemu nie ono łączne?
15 paź 21:49
olga: czyli jest łaczne
ma elemement neutralny
inwers
15 paź 21:55
Jack:
pozostańmy przy tym że jest łączne. Posiadanie elementu neutralnego to własność struktury, a
nie samego działania.
15 paź 21:57