Wzajemne położenie prostej i okręgu
xxx: Proste PA i PB sa styczne do okręgu o(O,r) w punktach A i B. Prosta MN jest styczna do tego
okręgu w punkcie C i przecina prosye PA I PB w punktach M i N. Wiedząc, że |PA|=15cm i
|MN|=12cm, oblicz obwód trójkąta PMN. Rozważ dwa przypadki. Z 1 przypadku wyszedł mi obwód
równy 30cm, jednak nie umiem poradzić sobie z drugim przypadkiem.
15 paź 20:13
bajka:

2/ przypadek
z tw. o odcinkach stycznych:
Ob= 15+15+x+x + 12 −x + 12−x= ...........
15 paź 21:42
as:
27 wrz 18:37
mail: ≥≥≥≥≥≥≥≥≥
11 wrz 23:36
Alina: No bobra mam zaćmienie.
Jak policzyć x?
16 kwi 11:58