sprawdz czy A jest grupa
kasia: Niech A bedzie zbiorem wszystkich przedziałów domknietych <a,b> na prostej, gdzie a≤b.
Sprawdzić czy A jest grupa wzgledem dzialania <kółko> okreslonego w A wzorem
<a,b>kółko <c,d>= <a+c, b+d>
15 paź 19:22
Jack:
Znasz aksjomaty grupy? Możesz je tu wymienić i sprawdzać. Będę zerkał
15 paź 19:24
kasia: w ogóle nie wiem o co chodzi

mam sprawdzic czy jest wewnetrzne przemienne itp
15 paź 19:30
Jack:
nie nie, przemienność nie wchodzi w skład grupy. Musisz sprawdzić łączność, istnienie elementu
odwrotnego i neutralnego względem "dodawania" (tak nazwijmy "kółko").
15 paź 19:32
kasia: no to moze podaj zarys a ja sprobuje dokonczyc....
15 paź 19:34
Jack:
zacznij od łączności. Formalnie wygląda to tak: (a+b)+c=a+(b+c). Rozpatrz pare przypadków i
zauważ, czy równośc zachodzi. Skorzystaj ze wzoru z zadania. Spróbuj...
15 paź 19:38
Jack:
Niech <a,b>, <c,d> i <e,f> będą przedziałami domkniętymi.
Łączność wygląda tak: (<a,b> + <c,d>)+ <e,d> = <a,b> + (<c,d> + <e,f>)
Trzeba to sprawdzić.
15 paź 19:41
Jack:
oczywiście mój znak " + " to Twoje "kółko"... Moze lepiej gdybyśmy je oznaczyli przez np. " x
". No ale to szczegół...
15 paź 19:43
kasia: a skad to e oraz f

?
15 paź 19:57
Jack:
łączność sprawdzamy biorąc trzy elementy − nie muszą być różne, ale tak będzie ogólniej.
Dodawaj parami zgodnie ze wzorem z treści zadania i kolejnością zadaną przez nawiasy.
15 paź 20:00
kasia: więc tak: <a,b>+<c,d>+<e,d>=<a,b>+(<c,d>+<e,f>)=
L= <a+c+ac+e+ae+ce+ace+ce+ace, b+ac+1+d+1>=
a+c+ac+e+ae+ce+ace+ce+ace+b+d+d+2 (to jest pewnie źle

)
15 paź 20:04
Jack:
o rety... nie mam pojęcia skąd Ci wyszły iloczyny...
15 paź 20:05
kasia: :(
15 paź 20:06
Jack:
(<a,b> x <c,d>) x <e,f> = <a,b> x (<c,d> x <e,f>)
L= (<a,b> x <c,d>) x <e,f> = <a+c,b+d> x <e,f>=<a+c+e,b+d+f>
P=<a,b> x (<c,d> x <e,f>)= <a,b> x <c+e, d+f>= <a+c+e,b+d+f>
L=P, a więc pierwszy aksjomat spełniony. Posłużyłem się przemiennością " + " ale to mogłem
zrobić.
15 paź 20:08
kasia: DZIEKI! a co dalej robić

element neutralny
15 paź 20:13
Jack:
no neutralny. czyli taki przedział domknięty <α,β>, że dla dowolnego przedziału domk. <a,b>
mamy
<a,b> x <α,β>= <a,b> . Istnieje taki przedział? Zauważ, że z zadania a≥b − to ważne.
15 paź 20:21
kasia: tu ma być a≤b
15 paź 20:26
Jack:
ok, mniejsza o to

ważne że jest "a≤b" a nie "a<b".
15 paź 20:27
kasia: hmm to CHYBA nie istnieje taki przedział
15 paź 20:31
Jack:
hmmm to podpowiem ,że to będzie punkt czyli przedział dokmnięty <a,a>. Jakie a obstawiasz? I
od razu sprawdź czy spełnią warunek bycia elementem neutralnym.
15 paź 20:39
kasia: myśle ze <1,1> tak
15 paź 20:48
Jack:
sprawdź:
<a,b> x <1,1>= <a+1,b+1>
czy zatem <a,b>=<a+1,b+1> a więc a=a+1 oraz b=b+1 ?
15 paź 20:50
olga: w ogole nie wiem o co chodzi...
15 paź 20:55
kasia: ja też
15 paź 20:56
Jack:
eh... chodzi o taki element, że jak do dowolnego go dodam, to nic się nie zmieni.
Czyli taki przedział domknięty <α,β>, że dla dowolnego przedziału domk. <a,b>
mamy: <a,b> x <α,β>= <a,b>
Przykład
Mamy zwykły zbiór R i dodawanie w nim. To takim elementem neutralnym jest 0, bo 0+a=a ,
gdzie a − dowolna liczba R.
dla mnożenie w R, z kolei, taką liczbą jest 1 bo 1*a=a, czyli nic się nie zmienia.
15 paź 21:00
kasia: czyli dobrze dałam 1
15 paź 21:01
Jack:
Nie ma u nas takiego stwora jak 1... Podaj przykład elementu grupy, czyli przedziału
domkniętego
15 paź 21:03
Jack:
pewnie masz na myśli <1,1>. To ja teraz pytam, czy <a,b>=<a+1,b+1> dla dowolnego a, b∊R

Jak
nie widzisz od razu, to podstaw coś.
15 paź 21:05
Jack:
Inaczej, jaki element dodany do <a,b> zwróci nam ten sam <a,b>, skoro działanie "x"
(zdefdiniowane w poleceniu) polega na dodawaniu po końcach odcinka?
15 paź 21:09
kasia: np <−2, 2>
15 paź 21:10
Jack:
sprawdź... <a,b> x <−2,2>=<a−2,b+2> czy zatem <a,b>=<a−2,b+2>
15 paź 21:11
kasia: troche nie nadązam...
15 paź 21:20
Jack:
jesteś na studiach czy w szkole średniej?
15 paź 21:20
Jack:
Przejdźmy na zwykłe liczby R i działania " + " oraz " * ".
element neutralny względem dodawania " + " to takie e∊R, że dla każdego a∊R mamy:
a + e = a
Interpretacja jest prosta. To taka liczba, która nigdy niczego nie zmienia.
Policzmy ją: a+e= a ⇔ e=0. Faktycznie, elem. neutralnym wzgl. dod. jest 0.
Podobnie jest z mnożeniem, ten przykład też podałem wyżej.
W swoim przykładzie masz odcinki domknięte o pewnej długości. Masz podany przepis jak się
dodaje te odcinki. Teraz musisz wskazać taki "odcinek" który dodany do dowolnego odcinka
nie zmieni go.
15 paź 21:24
kasia: jestem w szkole średniej. no to taki element co dodamy do dowolnego to 0
15 paź 21:26
Jack:
trafiłaś... ale niech będzie bo jesteś dopiero w szkole sredniej.
sprawdźmy: <a,b> x <0,0>=<a+0,b+0>. Czy zatem <a,b> =<a+0,b+0>?
I drugie pytanie czy <0,0> jest przedziałem domkniętym oraz czy "a" może być tu równe "b"
(spójrz na treść zadania)?
15 paź 21:29
kasia: <0,0> jest domknietym nie, "a" musi być < od b...
15 paź 21:34
Jack:
po pierwsze, punkt na osi jest zbiorem domkniętym (poszukaj w necie jak mi nie wierzysz, bo Ci
tego nie udowodnię),a po drugie, w zadaniu jest a≤b, co oznacza że jest dopuszczalne aby a=b.
Po trzecie <0,0> faktycznie jest elementem neutralnym.
Jeszce tylko element odwrotny...
15 paź 21:37
kasia: nie ma elementu odwrotnego
15 paź 21:40
synek:
15 paź 21:45
Jack:
elemn odwrotny wzgl dodawania w zbiorze R do danego elementu a∊R, to takie coś ∊R, że
a + (coś) = 0 (czyli jest równe elementowi neutralnemu)
Przechodząc na odcinki z zadania... Zastanawiamy się, czy dla każdego odcinka <a,b> znajdziemy
jakiś (niekoniecznie za każdym razem ten sam!) odcinek <α, β> taki, że
<a,b> x <α, β> = <0,0>
15 paź 21:46
Jack:
weźmy np. odcienk <−5,6>. Czy istnieje takie <α, β>, że <−5,6> x <α, β>= <0,0> ?
15 paź 21:47
olga: niee
15 paź 21:53
kasia: a ja myśle ze istnieje
15 paź 21:53
Jack:
proszę o przykład (albo uzasadnienie że brak takiego elementu dla <−5,6>)... Pamiętaj, że α≤β.
15 paź 21:55
olga: np <−3,4>
15 paź 21:57
Jack:
Sprawdzamy czy istnieje takie <α, β>, że <−5,6> x <α, β>= <0,0>
Jesli chcesz dowieść że istnieje to je podajesz. Jesli chcesz dowieść ze nie istnieje, to...
jaki sens ma podawanie?

Powinnaś powołać się na jakąś np. własność operacji " x " i
pokazać, że coś nie gra.
15 paź 22:03